Nasza prosta, kremowa zupa grzybowa.

Sezon grzybowy w pełni. Ostatnimi czasy Małgosia uwielbiająca grzybobranie traktuje spacer z psem jako wymówkę dla poszukiwania prawdziwków. 

Oczywiście nasza Megi korzysta, bo zapachy leśne, możliwość kopania w ziemi, czy biegania wśród drzew, sprawia jej podobną przyjemność jak Małgosi wypatrywanie smakowitych składników naszych ulubionych dań. Efektem jej poszukiwań może być ostatecznie grzybowa tarta z serem pleśniowym i tymiankiem, tagliatele z grzybowym sosem i parmezanem, carpaccio z prawdziwków z rukolą, serem bursztyn i pekanami, grzybowa potrawka w śmietanie z ziemniakami, risotto grzybowe, zapiekanki z grzybami i serem, czy śniadaniowy omlet z grzybami, ziołami i szczypiorkiem, że wymienię tylko część naszych ulubionych dań. Dziś dodam do tego naszą prostą i szybką kremową zupę grzybową.

Składniki na 2-3 porcje:

600ml bulionu warzywnego (ugotowanego na bazie włoszczyzny i suszonych grzybów)

2 ząbki czosnku

mała cebula

niewielki kawałek selera

oliwa lub masło

300-400g usmażonych na maśle mieszanych grzybów (w związku z wysypem prawdziwków użyliśmy tylko je) 

łyżeczka suszonego tymianku lub łyżka świeżego; możemy też użyć suszone oregano

100 ml śmietany 30%

100 ml śmietany 18%

sól i pieprz

mały prawdziwek pokrojony bardzo drobno na tarce

kromka chleba, z której robimy grzanki

oliwa truflowa

Wykonanie:

Przygotowujemy bulion, który gotujemy z suszonymi grzybami (3 sztuki). Grzyby kroimy i podsmażamy na maśle przyprawiając solą i pieprzem. W garnku na oliwie lub maśle podsmażamy posiekane drobno czosnek, cebulę seler. Dodajemy bulion wraz z suszonymi grzybami oraz podsmażone wcześniej grzyby zostawiając sobie ok.100g, które dodamy później do  naszej zupy krem. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Po lekkim wystudzeniu i przyprawieniu tymiankiem, solą i pieprzem, miksujemy całość na zupę krem. Po zmiksowaniu dodajemy resztę grzybów. 

Teraz prawie gotową zupę możemy odstawić na dobę do lodówki, by smaki się przegryzły, albo kontynuować jej przygotowanie, by zjeść tego samego dnia. Do zupy dodajemy śmietankę 30%. Do śmietany 18% dodajemy trochę zupy, żeby ją zahartować, po czym dodajemy ją do zupy. Całość mieszamy i zupa jest gotowa.

Jako dodatek w celu wykończenia dania opcjonalnie dodajemy:

- startego bardzo cienko na tarce prawdziwka, którego smażymy na patelni lub dodajemy surowego,

- drobne grzanki podsmażone na oliwie,

- skrapiamy łyżeczką oliwy truflowej.

Ta prosta grzybowa zupa eksploduje smakiem grzybów. Proporcje są dowolne i w zależności od ilości poszczególnych produktów uzyskamy różną koncentrację smaków. Mało tego, możemy wzbogacić ją dowolnymi ziołami. Proporcje możemy modyfikować i cieszyć się różnymi wersjami tego dania.

Eksperymentujmy i odkrywajmy różne wersje tejże zupy. Nie ograniczajmy się do podanych ilości składników. Możemy dodać ziemniaka, czy inne warzywo. Nasza wersja jest bardzo skoncentrowana i bazuje na mocnej, grzybowej nucie. Wasza wersja może być zmodyfikowana, bazując na produktach, które macie pod ręką. Powodzenia w eksperymentach!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz