Wegetariańska zapiekanka wiejska

Ostatnimi czasy mając niewiele czasu na przygotowywanie posiłków w dni powszednie szukam inspiracji, by ugotować coś co powstanie w niedzielę, by nakarmić nas w kolejne dwa dni tygodnia. Trafiłem na przepis Jamiego Olivera i po modyfikacji jego pomysłu stworzyłem takie oto danie. 


Wegetariańska zapiekanka wiejska

Nasza wersja wystarczy na 4 duże lub 6 małych porcji, ale możecie spokojnie powiększyć ilość składników, by zapewnić sobie więcej jedzenia. Dla podanej ilości składników potrzebujemy naczynie 23x23x7cm.

Składniki:

na ziemniaczane puree:

900-1000g ziemniaków

łyżka masła

2 łyżki śmietany 30%

sól, pieprz

na nadzienie:

mały bakłażan

300g grzybów

pół cebuli

2-3 ząbki czosnku

cukinia

por (biała część)

2 marchewki

pół małego selera (ilość taka jak marchewek)

pół szklanki bulionu warzywnego

3-4 suszone grzyby

pół puszki pomidorów

szklanka bulionu warzywnego

oliwa / olej

masło

gałązka rozmarynu lub rozmaryn suszony

sól, pieprz

Wykonanie:

Zaczynamy od pokrojenia bakłażana na 5mm plastry. Pozbawiam go gorzkiego smaku soląc i pozostawiając na 10 minut i ścierając wilgoć, która się wydzieli. Zauważyłem, że małe bakłażany w sezonie nie wymagają tego procesu. Smażę je na oliwie lub oleju z obu stron, aż się skarmelizują i staną się miękkie. Wykładam nimi spód naczynia.

Czas na grzyby. Użyłem w większości prawdziwków z niewielkim dodatkiem maślaków. Te pierwsze obrodziły w naszym lesie w ilości, której nie pamiętam wcześniej. Kroję je na kawałki ok.1cm. Smażę je z pokrojoną drobno cebulą. Dodaję sól i pieprz. Wykładam na bakłażany.

Cukinię kroję na kawałki centymetr na centymetr. Pora kroję drobno, podobnie czosnek. Podsmażam na oliwie aromatyzowanej wcześniej świeżym rozmarynem lub po prostu dodaję suszonego rozmarynu. Przyprawiam solą i pieprzem. Odstawiam.

Suszone grzyby gotuję kilka minut w 150-200ml wody. Dodaję pomidory. Przyprawiam solą i pieprzem. Miksuję całość na dość luźny sos.

Marchewkę i selera kroję na kawałki centymetr na centymetr. Smażę na oliwie, karmelizując składniki, by nabrały smaku. Przyprawiam solą i pieprzem. Dodaję bulion warzywny i duszę przez 15 minut. Po tym czasie dodaję zmiksowany, płynny sos i duszę kolejne 10-15 minut, aż całość zgęstnieje, a warzywa zmiękną (nadal powinny być nieco chrupkie).

Teraz do marchewki/selera w sosie dodaję cukinię z dodatkami. Mieszam, by się połączyły i wykładam na warstwę grzybów.

W międzyczasie gotuję ziemniaki, odcedzam i odparowuję. Dodaję masło i śmietanę, doprawiam solą i pieprzem. Miksuję na puree.

Warstwę ziemniaczanego puree wykładam na warzywa. Widelcem robię wzór na ziemniakach (np. jak na załączonym zdjęciu). 


Zapiekam w 190C przez 30 minut na termoobiegu, ostanie 10 minut na grillu.

Po tym czasie wyciągam z piekarnika i pozostawiam na 10 minut zanim zaczniemy kroić i nakładać na talerze.

Zapiekankę podajemy samą lub z ulubioną sałatą z winegretem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz