Wegetariańska zapiekanka wiejska
Ostatnimi czasy mając niewiele czasu na przygotowywanie posiłków w dni powszednie szukam inspiracji, by ugotować coś co powstanie w niedzielę, by nakarmić nas w kolejne dwa dni tygodnia. Trafiłem na przepis Jamiego Olivera i po modyfikacji jego pomysłu stworzyłem takie oto danie.
Wegetariańska zapiekanka wiejska
Nasza wersja wystarczy na 4 duże lub 6 małych porcji, ale możecie spokojnie powiększyć ilość składników, by zapewnić sobie więcej jedzenia. Dla podanej ilości składników potrzebujemy naczynie 23x23x7cm.
Składniki:
na ziemniaczane puree:
900-1000g ziemniaków
łyżka masła
2 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz
na nadzienie:
mały bakłażan
300g grzybów
pół cebuli
2-3 ząbki czosnku
cukinia
por (biała część)
2 marchewki
pół małego selera (ilość taka jak marchewek)
pół szklanki bulionu warzywnego
3-4 suszone grzyby
pół puszki pomidorów
szklanka bulionu warzywnego
oliwa / olej
masło
gałązka rozmarynu lub rozmaryn suszony
sól, pieprz
Wykonanie:
Zaczynamy od pokrojenia bakłażana na 5mm plastry. Pozbawiam go gorzkiego smaku soląc i pozostawiając na 10 minut i ścierając wilgoć, która się wydzieli. Zauważyłem, że małe bakłażany w sezonie nie wymagają tego procesu. Smażę je na oliwie lub oleju z obu stron, aż się skarmelizują i staną się miękkie. Wykładam nimi spód naczynia.
Czas na grzyby. Użyłem w większości prawdziwków z niewielkim dodatkiem maślaków. Te pierwsze obrodziły w naszym lesie w ilości, której nie pamiętam wcześniej. Kroję je na kawałki ok.1cm. Smażę je z pokrojoną drobno cebulą. Dodaję sól i pieprz. Wykładam na bakłażany.
Cukinię kroję na kawałki centymetr na centymetr. Pora kroję drobno, podobnie czosnek. Podsmażam na oliwie aromatyzowanej wcześniej świeżym rozmarynem lub po prostu dodaję suszonego rozmarynu. Przyprawiam solą i pieprzem. Odstawiam.
Suszone grzyby gotuję kilka minut w 150-200ml wody. Dodaję pomidory. Przyprawiam solą i pieprzem. Miksuję całość na dość luźny sos.
Marchewkę i selera kroję na kawałki centymetr na centymetr. Smażę na oliwie, karmelizując składniki, by nabrały smaku. Przyprawiam solą i pieprzem. Dodaję bulion warzywny i duszę przez 15 minut. Po tym czasie dodaję zmiksowany, płynny sos i duszę kolejne 10-15 minut, aż całość zgęstnieje, a warzywa zmiękną (nadal powinny być nieco chrupkie).
Teraz do marchewki/selera w sosie dodaję cukinię z dodatkami. Mieszam, by się połączyły i wykładam na warstwę grzybów.
W międzyczasie gotuję ziemniaki, odcedzam i odparowuję. Dodaję masło i śmietanę, doprawiam solą i pieprzem. Miksuję na puree.
Warstwę ziemniaczanego puree wykładam na warzywa. Widelcem robię wzór na ziemniakach (np. jak na załączonym zdjęciu).
Zapiekam w 190C przez 30 minut na termoobiegu, ostanie 10 minut na grillu.
Po tym czasie wyciągam z piekarnika i pozostawiam na 10 minut zanim zaczniemy kroić i nakładać na talerze.
Zapiekankę podajemy samą lub z ulubioną sałatą z winegretem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz