Sałatka z pieczonych buraków i batatów z pistacjami, bulgurem i fetą.

 To niebanalne  w smaku danie może służyć nam jako kolacja. Tak je przygotowaliśmy. Jest też świetnym dodatkiem do tłustej ryby takiej jak łosoś czy makrela.  Jeśli prowadzisz kuchnię bezglutenową, możesz bulgur zastąpić gotowaną komosą ryżową.   Warzywa korzeniowe możesz upiec wcześniej i przechowywać je w lodówce, pamiętając o tym, że odpowiednio wcześniej przed podaniem muszą osiągnąć temperaturę pokojową. Przepis pochodzi z jednaj z naszych ulubionych książek kucharskich "Palestyna" S. Tamimi i T. Wigley.


Składniki na 2-4 porcje:

500 g umytych, surowych buraków

240 g umytego batata

70 g kaszy bulgur

75 g pistacji, lekko podprażonych i grubo posiekanych

15 g natki pietruszki, drobno posiekanej

15 g mięty posiekanej i kilka listków do dekoracji

1,5 łyżki soku z cytryny

105 ml oliwy

4 zmiażdżone ząbki czosnku

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 daktyl (ok. 20g) bez pestki, namoczony w 50 ml wrzątku przez 20 min

2 łyżki octu jabłkowego

100 g labnehu lub jogurtu greckiego

35 g pokruszonej fety

sól i zmielony czarny pieprz


Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 220 stopni C. Batat i buraki owiń w folię do pieczenia, każdy oddzielnie. Piecz ok. 1 godziny lub do momentu aż w warzywo da się wbić ostrze noża. Czas pieczenia zależy od wielkości warzyw. Po upieczeniu, ostudzeniu i obraniu skórki powinno pozostać ok. 400 g buraków i 180-200 g batatów.

Bulgur zalej 75 g wody, dodaj 1/8 łyżeczki soli, zagotuj na mocnym grzaniu i wyłącz palnik. Zostaw pod przykryciem ok. 20 min. Następnie wsyp do miski i odstaw do ostygnięcia. 

Wymieszaj pistacje, natkę pietruszki, miętę, sok z cytryny, 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli i odrobinę mielonego, czarnego pieprzu. Odstaw na bok.

Na małej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Do gorącego tłuszczu włóż czosnek i smaż aż się lekko zrumieni. Dodaj przyprawy, przesmaż mieszając i zdejmij z grzania. Odstaw do ostygnięcia.

Oliwę z przyprawami i czosnkiem oraz  pokrojone na grube kawałki buraki włóż do melaksera. Dodaj 1 łyżeczkę soli i sporą szczyptę pieprzu. Dołóż wyjęty z wody daktyl. Całość zmiksuj na gładko. Na koniec włóż do tej masy batat i chwilę pulsacyjne zmiel, żeby masa się połączyła. Wyjmij całość do miski, dodaj ocet jabłkowy oraz  labneh lub jogurt grecki, wymieszaj. Następnie rozłóż masę na talerze, wyłóż na wierzch przyprawiony bulgur, rozkrusz na to fetę, przybierz listkami mięty. Skrop pozostałą łyżką oliwy i podaj :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz