W Czerwcowej Piekarni Amber zaproponowała przepis na chleb z bloga René - broot.de. To chleb pełen smaku i aromatu. Czytając przepis miałam obawy co do ciasta, ale nie sprawiło mi ono żadnych problemów. Może dlatego, że postanowiłam wyrabiać je ręcznie, żeby lepiej wyczuć gęstość i sprężystość masy. Cieszę się, że upiekłam ten chleb. Zawiera sporo błonnika, migdały, które w razie nietolerancji można zamienić na jakieś orzechy, które lubicie i orkisz, wartościowe ziarno ze zbóż pszenicznych. Popełniłam tylko jeden błąd, wzięłam zbyt dużą foremkę. Następnym razem masę chlebową umieszczę w zwykłej keksówce.
forma na ok. 1 kg chleba
Składniki:
150 g płatków owsianych pełnoziarnistych
100 g posiekanych migdałów
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, typ 2000
800 g wody
14 g soli
20 g zakwasu żytniego (ew. w wersji na drożdżach 2 g świeżych drożdży)
trochę płatków owsianych do posypania
7:08 namoczenie płatków i migdałów
14:00 odciśnięcie migdałów i płatków, zebranie pozostałej wody
14:10 - 14:30 przygotowanie ciasta głównego
15:30 delikatne rozciąganie i składanie
16:30 rozciąganie i składanie, uformowanie i włożenie do formy, odstawienie do wyrośnięcia
18:20 włączenie piekarnika
150 g płatków owsianych, uprażonych
100 g siekanych migdałów, prażonych
Odciśnij namoczone ziarna lub odsącz na sicie, nie wylewaj odsączonej wody.
Moje uwagi - wyrabiałam ciasto rękoma. Miało bardzo dobrą strukturę. Płatki były mocno nasiąknięte wodą, dlatego nie dodałam wody z moczenia. Podczas wyrabiania przez ok. 15 minut ciasto zaczęło odchodzić od ścianek miski, stało się gładkie i sprężyste.
Po 60 i 120 minutach ciasto jest delikatnie rozciągane i składane, dzięki czemu ciasto staje się mocniejsze, a także bardziej elastyczne. Tlen jest wprowadzany do ciasta przez rozciąganie i składanie. Struktura glutenu stabilizuje się.
* Akacjowy Blog
* Kuchnia Gucia
* Kuchennymi drzwiami
* Ogrody Babilonu
Małgosiu, ten chleb jest bardzo przyjazny w przygotowaniu. Opis może trochę rodzić obawy, ale w praktyce wszystko układa się świetnie. Pięknie Ci się upiekł. Dziękuję za czerwcowe spotkanie w Piekarni.
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę, choć w pierwszej chwili jak się czyta, to może się wydawać inaczej. Opis jest po prostu szczegółowy :) Dziękuję, że znajdujesz dla nas takie ciekawe przepisy :)
UsuńUliczny Twój, zachwyca mnie miękisz! Mam bardzo smakował i rozgości się w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńDziękuję za czerwcowy wspólny czas!
I ja dziękuję bardzo :) Z pewnością to chleb do powtarzania :)
UsuńDuża foremka pozwoliła na uzyskanie większej ilości kromeczek czyli większej ilości smakowania. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania.
OdpowiedzUsuńGuciu pocieszyłeś mnie :D dziękuję i do kolejnego spotkania!
Usuń