czerwca 19, 2018
/
0
Rogaliki w Czerwcowej Piekarni.
W czerwcowej Piekarni Amber pieczemy czeskie rogaliki :) Może one i czeskie, ale po upieczeniu smakują zupełnie jak te, które kupowałam wieki temu w pobliskiej piekarni na śniadanie. Przepis udany, łatwy w wykonaniu i do powtarzania.
Rogaliki
Życie rodzinne dzięcioła dużego.
Całą wiosnę poświęcamy obserwacji ptaków. Dziś będzie o dość pospolitym dzięciole dużym, którego możemy spotkać w każdym lesie.
Lody bazyliowe z truskawkami. Piąty rok blogowania.
To już pięć lat odkąd pojawił się Akacjowy Blog. Ostatnimi czasy niezbyt często piszemy, bo zwyczajnie brak nam na to czasu. Wolne chwile poświęcamy naszemu życiu rodzinnemu i obserwacji ptaków. Wspomnienia z podróży i nowe potrawy czekają w kolejce do wpisu. Lody domowe to nasz ulubiony deser w upalne dni, dlatego dziś proponujemy Wam ciekawy przepis. Żadne kupowane lody nie zastąpią tych domowych. Na dodatek sezonowe owoce jakimi są truskawki świetnie tu pasują. Bazylia z nimi to doskonałe połączenie smaków.
Lody bazyliowe z truskawkami i syropem cytrynowym
szklanka liści bazylii (ok. 25 g)
90 g cukru
400 ml śmietany kremówki
200 ml mleka
4 żółtka
skórka starta z cytryny
Dodatkowo:
truskawki
na syrop: 250 ml wody, 50 g cukru, 1 cytryna
Wykonanie:
Miksujemy za pomocą blendera liście bazylii z 200 ml śmietany (tak drobno jak to możliwe).
Ubijamy żółtka. Podgrzewamy 200 ml śmietany, 200 ml mleka i 90 g cukru. Odstawiamy płyn do lekkiego przestygnięcia. Wlewamy do żółtek, po czym ponownie całość wędruje do garnka. Dodajemy wcześniej przygotowana miksturę bazylii z mlekiem. Robimy custard, podgrzewając płyn na małym ogniu i mieszając cały czas silikonową łopatką, aż do zgęstnienia. Zajmie to około 20 minut. Dodajemy startą skórkę z cytryny. Masę lodową po ostygnięciu wkładamy do lodówki na kilka godzin, po czym ukręcamy lody w maszynie do lodów.
Lody bazyliowe doskonale smakują ze świeżymi truskawkami w syropie cytrynowym. Aby zrobić syrop cytrynowy zagotowujemy 250 ml wody z 50 g cukru i skórką z cytryny. Możemy dodać też trochę soku z cytryny. Całość gotujemy bez przykrywki przez około 10 minut, by zredukować płyn do połowy. Następnie schładzamy i zimnym syropem polewamy całe lub pokrojone truskawki.
Przepis (z pewnymi modyfikacjami) pochodzi z naszej "lodowej biblii" The Perfect Scoop Davida Lebovitza.
Malta - wyspa Gozo - najstarsze budowle na Ziemi.
Budowle, które trwają na Ziemi od tysięcy lat pobudzają naszą wyobraźnię. Zazwyczaj to dla nas nieme źródła, które ciągle skrywają swoje tajemnice. Intrygują nas piramidy egipskie, kamienne kręgi takie jak Stonehenge, posągi z Wyspy Wielkanocnej. Jednak czy wiecie, że najstarsza wolno stojąca budowla na Ziemi jest całkiem blisko nas ? Tak, to Ggantija na wyspie Gozo, należącej do Republiki Malty. Dawni mieszkańcy archipelagu maltańskiego budowali megalityczne konstrukcje, na dobre tysiąc lat przed cywilizacją minojską na Krecie.
Chleb śródziemnomorski żytnio - owsiany na zakwasie.
W Majowej Piekarni Amber zaproponowała przepis na chleb śródziemnomorski, pochodzący od Bogutyn Młyn. Dodatek ziół, czarnuszki i suszonych pomidorów spowodował, że świeżo upieczony chleb, sam z masłem jest już rarytasem.
Chleb śródziemnomorski żytnio - owsiany na zakwasie
Proporcje na dwie keksówki o wymiarach 25 × 11 cm:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej 2000
200 ml wody
340 g mąki owsianej
340 g mąki żytniej 720
2 łyżeczki soli
700 ml wody
1 łyżka czarnuszki
100 g suszonych pomidorów
po 2 łyżeczki suszonego tymianku, oregano i bazylii
2 czubate łyżki ziaren słonecznika
10 łyżek siemienia lnianego
Wyjmij z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu (na 2 godziny przed użyciem). Aby go „ożywić” dodaj 100 g mąki żytniej 2000 oraz 200 ml ciepłej wody i zostaw na kolejne 5 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek wyłożonych pergaminem.
Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia (ok. 2 - 2,5 godz.).
Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 230 st. C piekarniku przez 25 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 st. C i piecz kolejne 25 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Po upieczeniu wyjmij z foremek i ostudź na kratce.
Chleb owsiano-żytni na blogach:
Akacjowy blog – klik!
Amartkolor – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kulinarna Maniusia – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Para w kuchni – klik!
Proste Potrawy - klik!
W poszukiwaniu Slow Life - klik!
Zacisze kuchenne – klik!
Największa na świecie kolonia głuptaków. Oto Bass Rock w Szkocji.
Przyleciały. Co roku pod koniec lutego, czasem na początku marca ogromne ilości głuptaków meldują się u wschodniego wybrzeża Szkocji na wyspie Bass Rock. Jest ich jakieś 150 tysięcy. To największa na świecie kolonia tych pięknych ptaków. Gniazdują na bazaltowej skale o rozmiarach 400 na 300 metrów. Z daleka wygląda ona jak kawał gigantycznego kamienia wyrastającego wprost z morza. Jest czarna, naga, niewzruszona.
Ciasto z jabłkami.
Ciasta z jabłkami to mój ulubiony repertuar cukierniczy. To piekę od lat. Jest szybkie w wykonaniu i smaczne. Takie zwykłe, do porannej czy popołudniowej kawy lub herbaty. Bardzo je lubię, czas by znalazło się na blogu.
Ciasto z jabłkami