Ciasto z jabłkami.

Ciasta z jabłkami to mój ulubiony repertuar cukierniczy. To piekę od lat. Jest szybkie w wykonaniu i smaczne. Takie zwykłe, do porannej czy popołudniowej kawy lub herbaty. Bardzo je lubię, czas by znalazło się na blogu. 


Ciasto z jabłkami


Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm

150 g miękkiego masła
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżka cukru  z wanilią
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
3 jaja
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki zmielonych migdałów
500 g kwaśnych, niedużych jabłek 
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki konfitur z moreli
cukier puder do posypania
tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, cukier z wanilią, skórkę z cytryny i szczyptę soli, powtórzyć czynność. Dodawać po kolei jajka miksując tylko do połączenia masy. Na koniec dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Delikatnie wymieszać.

Formę natłuścić, wysypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy. Jabłka obrać, przekroić na połówki (jeśli są duże to na ćwiartki), wydrążyć gniazda nasienne, naciąć równomiernie, nie rozkrawając do końca. Skropić sokiem z cytryny, ułożyć równomiernie na cieście, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-40 minut. Po upieczeniu podgrzać konfitury i posmarować nimi jabłka. Można ostudzone ciasto  posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz