Sernik z tahini.

Przyznam, że odkąd zobaczyłam ten sernik u Amber, od razu chciałam go upiec. Moja intuicja mnie nie zawiodła. Sernik jest wyborny, prosty w wykonaniu i zachwyca smakiem. W samej masie nie ma grama mąki. Warto upiec go dzień przed podaniem, żeby miał szansę schłodzić się i ścisnąć. Myślę, że kluczową sprawą oprócz sera jest dobór tahini. Tę sezamową pastę można u nas bez problemu kupić. Często oferowane u nas mają niestety "rozwodniony" smak. Jaką wybrać ? Trudno to zrobić jeśli nie ma się punktu odniesienia. Mnie nauczyła tego Nof Ethamna Ismaeel (Izraelka, Arabka, zwyciężczyni Master Chef Izraela w 2014 r.).  Po wypróbowaniu kilku różnych tahini, wiedziałam jaka pasta jest ok. Dziś kupuję zwykle te sprawdzone jak np. libańska Khater. 
Wracając do sernika, wprowadziłam niewielkie zmiany m.in. ciut więcej tahini i polewę z deserową czekoladą. Zatem do dzieła :) 

Sernik z tahini 


Składniki na formę o średnicy 24-26 cm

Na spód 

120 g mąki pszennej
60 g masła
50 g uprażonych ziaren sezamu
2 - 3 łyżki 100 % tahini



Przygotować tortownicę (spód można wyłożyć papierem do pieczenia). Roztopić masło, lekko ochłodzić. Włożyć wszystkie składniki do miski i zagnieść na jednolitą masę. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C i piec 10 - 15 minut, aż się lekko zrumieni. Odstawić do wystygnięcia.

na masę serową  

500 g twarogu (użyłam wiadrkowego na sernik)
200 g mascarpone
130 g tahini
100 g drobnego cukru trzcinowego
100 ml słodkiego mleka zagęszczonego
200 g kwaśnej śmietany 36%
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Przygotować głębokie naczynie. Wszystkie składniki połączyć ręcznie. Użyłam do tego trzepaczki rózgowej. 
Do naczynia włożyć ser, mascarpone, mleko zagęszczone i śmietanę, wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać cukier i tahini, dobrze rozprowadzić i stopniowo do masy wmieszać po jednym jajku. Na koniec dodać ekstrakt i szczyptę soli. Masę wlać do tortownicy na podpieczony i ostudzony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C. Piec bez wiatraka przez 50 min. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić na 10 min. Po tym czasie lekko uchylić i pozwolić sernikowi ostygnąć. 

polewa 

100 g czekolady deserowej (50 %)
100 ml mleka
15 g cukru trzcinowego
15 g masła

Mleko mocno podgrzać z cukrem, wrzucić do niego pokruszoną czekoladę i masło, wymieszać aż polewa będzie gładka i jednolita. 

Polewę wylać na ostudzony sernik, wstawić go na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki. Smacznego.


8 komentarzy:

  1. Nie piszę się ,,sernik z tahini"? to się nie odmienia ;)
    ogólnie to wygląda świenie!
    Zapraszam do mnie
    http://maja-wierzbicka.blogspot.com/2018/03/212fit-michaki-chawowe.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Maju za odwiedziny :) To jak się pisze ? Pozdrawiamy

      Usuń
  2. Sernik i tahini , mniam :)
    A reszta tez taka cudna ,ze ciężko odciągnąć wzrok od zdjęć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tahini - to nazwa pasty sezamowej. To nie jest "odmiana" tylko nazwa własna.

      Polecam Maju zainteresować się Tahini i jej spróbować. Warto.

      Usuń
  3. Cieszę się Małgosiu, że zdecydowałaś się upiec ten sernik.
    To jeden z moich ulubionych. I cieszę się, że smakował.
    Ciekawe jak mu jest w towarzystwie z czekoladą...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - dziękuję za ten przepis :) Sernik jest wspaniały. Z czekoladą jest mu do pary. Ta czekolada nie jest zbyt gorzka, dałam dlatego ciut więcej tahini, żeby smak był bardziej wyrazisty przy polewie :)

      Usuń