Domowe przetwory - maliny z porto.




1kg malin
0,25 kg cukru
1/4 cup porto(60ml)
2 łyżki soku z cytryny

Maliny przebrać, opłukać, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Odstawić. Po kilku godzinach przecedzić owoce, sok zredukować na dużej patelni. Owoce przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Otrzymany gęsty syrop połączyć z przetartą masą, dodać porto i całość zagotować. Gorące konfitury można zagęścić pektyną. Włożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować w piekarniku 20 min w temperaturze 120 stopni C. Pamiętajcie, żeby wcześniej wyparzyć słoiki (wkładam czyste słoiki razem z odkręconymi nakrętkami do zimnego piekarnika, włączam temperaturę 120 stopni i po nagrzaniu trzymam je w piekarniku przez 20 min).  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz