Chleb w kratkę.
Kolejny przepis do akcji NA ZAKWASIE I NA DROŻDŻACH prowadzonej przez Wiesię z Zapachu chleba.
To chleb w sam raz na serową kolację z winem, do sałatek, do grilla, do
moczenia w oliwie...Można go oczywiście upiec bez dzielenia na paski,
dodawać swoje ulubione zioła lub dzielić na bułeczki :) co kto lubi...
CHLEB W KRATKĘ
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej chlebowej( typ 650)
7 g drożdży instant (torebka)
250 g letniej wody
30 g oliwy
3/4 łyżeczki soli
zioła (ja dałam łyżeczkę suszonych liści niedźwiedziego czosnku i 2 łyżeczki ziół
prowansalskich)
Mąkę przesiać do misy, wsypać drożdże, wymieszać, dodać wodę (najpierw ok. 200g, a potem w trakcie wyrabiania pozostałą część) i wyrobić robotem lub ręcznie aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Sól wymieszać z ziołami i dodać do ciasta, wyrobić jeszcze kilka minut. Gdy ciasto będzie sprężyste i nielepiące zwinąć w kulę, odstawić je do podwojenia objętości (ok. 40 min) w ciepłe miejsce (przykryć w misie folią).
Foremkę o wymiarach 24 cm x 24cm wysmarować oliwką (lub inną o podobnej powierzchni). Ciasto delikatnie rozwałkować na średnio gruby placek (najlepiej na delikatnie naoliwionym blacie) i pokroić na paski. Foremka kwadratowa jest tu najlepsza, bo nie musimy robić pasków krótszych, czy dłuższych, tylko wszystkie jednakowe ;)
Foremkę o wymiarach 24 cm x 24cm wysmarować oliwką (lub inną o podobnej powierzchni). Ciasto delikatnie rozwałkować na średnio gruby placek (najlepiej na delikatnie naoliwionym blacie) i pokroić na paski. Foremka kwadratowa jest tu najlepsza, bo nie musimy robić pasków krótszych, czy dłuższych, tylko wszystkie jednakowe ;)
Paski ciąć ciut dłuższe od boków foremki. Zrobić plecionkę zostawiając małe odstępy, które znikną po wyrośnięciu, przykryć foremkę folią i wstawić w ciepłe miejsce. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 min. Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Smacznego :)
Bardzo ciekawe, bardzo! Zwłaszcza o kracie szkockiej. Piękny Edynburg. Podoba mi się jego surowa zabudowa.
OdpowiedzUsuńChlebek w kratkę jest super pomysłem! Juz dodaję do listy :)
Cieszę się Wiesiu, że spodobał Ci się pomysł :) Co do Edynburga- nam też kamienna zabudowa bardzo przypadła do Gustu :) pozdrawiamy
UsuńBardzo smakowity chlebek:) Idealnie bedzie sie nadawal do maczania w oliwie i dukkah.
OdpowiedzUsuńPomysl na polaczenie kratek - chlebowej i szkockiej - swietny:)
Pozdrawiam serdecznie
g
Dziękujemy Grażynko :) Dziś chleb pomoczył się w pysznej oliwie...nic nie stracił na puszystości od wczoraj :) pozdrawiamy
Usuńooooo chlebek w kratkę , normalnie zachwycający ,a te widoki Szkockie ,ach i och , cudne ,ze tak napiszę
OdpowiedzUsuń:)))))))))))))) pozdrawiamy Margot :) o Szkocji będzie jeszcze
UsuńPomysł na chleb świetny!!!
OdpowiedzUsuńA szkocka krata i kilty to wspaniały wyróżnik tego wyjątkowego regionu :)
A próbowałaś sprawdzić czy wszyscy fotografowani Panowie do końca spełniają wymogi tradycji co do noszenia kiltu???? ;)
Nie ośmieliliśmy się nic sprawdzać ;) Sklepy z materiałami bardzo kuszące, ale ceny odstraszające :) Strój tradycyjny piękny i Szkoci wyglądają w nim seksownie :)
UsuńChlebek w kratkę rewelacyjny. Podgapiam i będę wykorzystywać. I jak zwykle chętnie czytam o Waszych podróżach. Szkocja kusi - nie tylko pięknymi kratami. Fajny post!
OdpowiedzUsuń