Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2014

Morelowa konfitura z rozmarynem i włoski chleb pane ibleo

Obraz
Znów wspólnie pieczemy chleb z Amber, autorką bloga "Kuchennymi drzwiami". Tym razem wypiek zaproponowała Łucja z "Fabryki Kulinarnych Inspiracji". Przepis na ten wyjątkowy chleb od razu mi się spodobał. Nie obyło się jednak bez przygód...okazało się, że kiedy już chlebki znalazły się w piekarniku i zaczęły piec, wyłączono prąd. Prawie 40 min siedziały w gorącym piekarniku bez pieczenia. Ciasto bardzo ładnie wyrosło, ale w przerwie bez prądu straciło swój potencjał. Mówiąc językiem muzycznym mam chleb "unplugged" ;) Mimo tego postanowiłam opublikować przepis i zdjęcia. Chętnie również wrócę do tego wypieku. Świetne, zwarte i dobrze formujące się ciasto bardzo mnie do tego zachęca, podobnie jak wyjątkowy wygląd. Cztery chlebki upiekłam z połowy porcji ciasta podanego niżej. Przepis podaję za Amber i Łucją:
PANE IBLEO – TRADYCYJNY CHLEB Z PSZENICY DURUM Z MONTE IBLEI (przepis Barbary przetłumaczony przez Renatę)


Składniki : 200 g (100% hydracji) zakwasu pszenn…

Normandzka tarta z jabłkami. Śladami operacji "Overlord".

Obraz
Trzy tygodnie wakacji za nami. Czas wrócić do normalnego rytmu i do pisania na blogu. Odwiedziliśmy kraj, którego kuchnię, kulturę i wiele innych aspektów życia bardzo cenimy. Z pewnością będziemy stopniowo dzielić się wrażeniami i przepisami. I choć zawsze z radością wracamy do domu, to już za nią nieco tęsknimy...  Vive la France! Na początek coś słodkiego z Normandii-tarta jabłkowa. Normandia, podobnie jak Polska słynie z uprawy jabłek. Klasyką tej kuchni jest tarta, na którą znajdziecie setki, a może tysiące przepisów. Trudno jest zatem wybrać coś jednoznacznego. W końcu zdecydowałam, że wykorzystam jako bazę przepis z oficjalnej strony dotyczącej dziedzictwa Normandii (klik). To nie jest wytworne ani eleganckie ciasto, raczej w stylu dość rustykalne i domowe (tak zresztą wyglądało w lokalnych cukierniach). Niemniej bardzo smaczne i warte zrobienia. Od typowych tart z jabłkami różni się zasadniczo tym, że pieczona jest z kremem. Normandzka tarta z jabłkami Składniki na foremkę o śred…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...