Parkin - imbirowy chlebek z Yorkshire.

Oto proste danie - korzenne ciasto - piernik z Yorkshire nazywany parkinem. Wyobrażam sobie, że w XIX wieku, kiedy żyły siostry Brontë  i kiedy karierę w Brytanii robiły przyprawy zwożone z kolonii, takie ciasto mogło pojawić się na ich stole do popołudniowej herbaty. Skorzystałam z przepisu londyńskiego szefa kuchni Marka Hixa. Ciasto proste i zyskuje z czasem na smaku i wilgotności. Warto je upiec jakieś dwa dni przed konsumpcją.


Parkin - imbirowy chlebek z Yorkshire

proporcje na foremkę o wymiarach 22 cm x 22 cm

115 g masła (plus do wysmarowania foremki)

115 g czarnej melasy
3 łyżeczki miodu wrzosowego*
225 g mąki pszennej
110 g zmielonych drobno płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
mieszane przyprawy (1goździk, 1 ziele angielskie, 1 strączek zielonego kardamonu, 1/3 gwiazdki anyżu-roztarte na proszek w moździerzu)**
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
150 g cukru Muscovado
150 ml mleka
1 roztrzepane jajko
opcjonalnie grubo posiekane orzechy włoskie

*w oryginale golden syrop
** u Hixa jest podana po  prostu mieszanka przypraw

Masło, melasę i miód rozpuścić razem w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Przygotować foremkę-wyłożyć ją pergaminem i wysmarować masłem. Wymieszać w naczyniu do przygotowania masy ciasta wszystkie suche składniki, następne dodać do nich przygotowaną, ostudzona masę, mleko i roztrzepane jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać do foremki. Piec 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić w foremce. Następnie zawinąć w pergamin i folię, odstawić do ' dojrzewania" na około dwa dni. Świetnie smakuje z sosem "toffee", zwłaszcza jeśli dodamy do niego również korzenne przyprawy lub aromatyzujemy nimi śmietankę przed dodaniem do karmelu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz