Sticky toffee pudding.

To deser zaliczany do kanonu brytyjskich słodkości. Oboje bardzo go lubimy. Polecamy ten przepis.


Składniki na 3 porcje:

na pudding:
110 g suszonych daktyli
100 ml gorącej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
87 g mąki
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
43 g masła
60 g cukru muscovado
1 łyżka melasy
50 ml mleka

na sos toffee:
65 g cukru muscovado
25 g masła
110 ml śmietany kremówki
0,5 łyżki melasy

Wykonanie:


Posiekać daktyle i zalać je wrzątkiem na kilkanaście minut. Po tym czasie lekko nagnieść je widelcem. Wymieszać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę). 

Ubić miękkie masło z cukrem. W oddzielnym pojemniku ubić jajko. Powoli wlewać ubite jajko do masła z cukrem mieszając. Kiedy składniki się połączą dodać melasę, po czym dalej ubijać w celu połączenia. Następnie dodać 1/3 mąki, ubijać, połowę mleka, ubijać, resztę mąki i resztę mleka, ubijać do momentu połączenia wszystkich składników. Na koniec dodać do masy daktyle nasiąknięte wodą i wymieszać. 

Ramekiny natrzeć w środku masłem, po czym wypełnić je przygotowaną masą. Piec w temperaturze 170 C przez 35 minut. 

Przygotować sos toffee. Na patelnię wrzucić cukier, masło i połowę śmietany. Podgrzewać na średnim ogniu przez kilka minut, aż składniki się połączą. Wmieszać melasę, podwyższyć temperaturę i gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć patelnie z ognia i wlać resztę śmietany, mieszając. Sos toffee można zrobić wcześniej i przechować w lodówce.

Po upieczeniu wyjąć pudding i z ramekinów i pozostawić kilka minut. Oblać je sosem toffee i podawać. Można też oblane pozostawić na kilka godzin, będą dzięki temu bardziej "lepkie". 

Podawać w temperaturze pokojowej lub w ulubiony przeze mnie sposób - na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz