Sticky toffee pudding.
To deser zaliczany do kanonu brytyjskich słodkości. Oboje bardzo go lubimy. Polecamy ten przepis.
Składniki na 3 porcje:na pudding:
110 g suszonych daktyli
100 ml gorącej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
87 g mąki
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
43 g masła
60 g cukru muscovado
1 łyżka melasy
50 ml mleka
na sos toffee:
65 g cukru muscovado
25 g masła
110 ml śmietany kremówki
0,5 łyżki melasy
Wykonanie:
Posiekać daktyle i zalać je wrzątkiem na kilkanaście minut. Po tym czasie lekko nagnieść je widelcem. Wymieszać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę).
Ubić miękkie masło z cukrem. W oddzielnym pojemniku ubić jajko. Powoli wlewać ubite jajko do masła z cukrem mieszając. Kiedy składniki się połączą dodać melasę, po czym dalej ubijać w celu połączenia. Następnie dodać 1/3 mąki, ubijać, połowę mleka, ubijać, resztę mąki i resztę mleka, ubijać do momentu połączenia wszystkich składników. Na koniec dodać do masy daktyle nasiąknięte wodą i wymieszać.
Ramekiny natrzeć w środku masłem, po czym wypełnić je przygotowaną masą. Piec w temperaturze 170 C przez 35 minut.
Przygotować sos toffee. Na patelnię wrzucić cukier, masło i połowę śmietany. Podgrzewać na średnim ogniu przez kilka minut, aż składniki się połączą. Wmieszać melasę, podwyższyć temperaturę i gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć patelnie z ognia i wlać resztę śmietany, mieszając. Sos toffee można zrobić wcześniej i przechować w lodówce.
Po upieczeniu wyjąć pudding i z ramekinów i pozostawić kilka minut. Oblać je sosem toffee i podawać. Można też oblane pozostawić na kilka godzin, będą dzięki temu bardziej "lepkie".
Podawać w temperaturze pokojowej lub w ulubiony przeze mnie sposób - na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz