Cullen skink
To gęsta zupa wywodząca się ze Szkocji. Jej główne składniki to wędzona ryba, ziemniaki i cebula. Podaje się ją jako przystawkę na oficjalnych kolacjach, ale i jako codzienny posiłek. Oczywiście przepisy są różne, my zamieszczamy nasz sprawdzony, który robimy pod warunkiem dostania odpowiedniej ryby.
200 g wędzonego łupacza
250 ml mleka
150 ml bulionu rybnego
duży ziemniak
cebula
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
zielona pietruszka
Wykonanie:
Wędzonego łupacza gotować w mleku przez 10 minut dodając sól i pieprz. Wyjąć rybę z mleka i podzielić na kawałki (flakes).
Do mleka dodać bulion rybny, ugotowanego ziemniaka i pokrojoną cebulę. Gotować warzywa przez 10 minut redukując jednocześnie płyn. Dodać soku z cytryny. Zmiksować zupę na krem. Kawałki łupacza włożyć do zupy kremu i pogrzać.
Zupę podawać udekorowaną posiekaną zieloną pietruszką i opcjonalnie łodyżkami szczypiorku oraz posiekaną papryczką chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz