Polędwica z jelenia w sosie z czerwonej porzeczki.


Składniki na 2 porcje:

1/3 kg polędwicy z jelenia 
oliwa z oliwek
sos:
szalotka
pół szklanki bulionu
pół szklanki czerwonego wina 
70 g czerwonej porzeczki
mała łyżeczka galaretki z czerwonej porzeczki 
gałązka tymianku
sól i pieprz
łyżeczka masła

Wykonanie:

Przygotować sos. Na niewielkiej ilości masła zeszklić szalotkę. Dodać bulion, czerwone 
wino, owoce i gałązkę tymianku, po czym redukować do 1/3 objętości. Doprawić sola i pieprzem. Przecedzić otrzymany sos przez gęste sito. Dodać łyżeczkę galaretki podgrzewając sos. Gotować na średnim ogniu 2 minuty. Na koniec wmieszać łyżeczkę masła, która spowoduje zagęszczenie sosu.

Polędwicę z jelenia obsmażyć na oliwie
 z każdej strony. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie włożyć do piekarnika i piec w 180 C przez 10 minut (czas pieczenia dostosować do grubości mięsa). Wyłożyć i pozostawić kilka minut, by odpoczęła. Powinna być lekko różowa w środku.

Polędwicę pokroić w plastry. Podawać na sosie porzeczkowym.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza