Polędwica z jelenia w sosie z czerwonej porzeczki.
Składniki na 2 porcje:
1/3 kg polędwicy z jelenia
oliwa z oliwek
sos:
szalotka
pół szklanki bulionu
pół szklanki czerwonego wina
70 g czerwonej porzeczki
mała łyżeczka galaretki z czerwonej porzeczki
70 g czerwonej porzeczki
mała łyżeczka galaretki z czerwonej porzeczki
gałązka tymianku
sól i pieprz
łyżeczka masła
Wykonanie:
Przygotować sos. Na niewielkiej ilości masła zeszklić szalotkę. Dodać bulion, czerwone wino, owoce i gałązkę tymianku, po czym redukować do 1/3 objętości. Doprawić sola i pieprzem. Przecedzić otrzymany sos przez gęste sito. Dodać łyżeczkę galaretki podgrzewając sos. Gotować na średnim ogniu 2 minuty. Na koniec wmieszać łyżeczkę masła, która spowoduje zagęszczenie sosu.
Polędwicę z jelenia obsmażyć na oliwie z każdej strony. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie włożyć do piekarnika i piec w 180 C przez 10 minut (czas pieczenia dostosować do grubości mięsa). Wyłożyć i pozostawić kilka minut, by odpoczęła. Powinna być lekko różowa w środku.
Polędwicę pokroić w plastry. Podawać na sosie porzeczkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz