Pierogi z jagodami. Liebster Blog Award.
lipca 29, 2015
/
19
Sezon jagodowy w pełni i jakoś nie umiem sobie wyobrazić lata bez tych owoców. Hitem sezonu jagodowego są dla mnie zawsze pierogi. Próbowałam wielu przepisów na ciasto i choć danie wydaje się bardzo proste to jak zawsze "diabeł tkwi w szczegółach". Dlatego od kilku lat wierna jestem w tym względzie przepisowi, którym kiedyś podzieliła się ze mną i innymi entuzjastami kulinariów Ania-Bajaderka. Ciasto jest jak dla mnie idealne. Elastyczne i sprężyste w wyrabianiu, delikatne i miękkie po ugotowaniu.
Pierogi z jagodami
Proporcje na ok. 24 sztuki:
na ciasto
250 g mąki pszennej, luksusowej
1 jajko
3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
do 60 ml wody
dodatkowo:
400-450 g jagód
cukier puder do smaku
kwaśna gęsta śmietana
1 łyżka oleju
sól
Mąkę wysypać do miski lub na blat. Na środku zrobić dołek, dodać wszystkie składniki poza wodą i zagniatać. Wodę dodawać ostrożnie po trochu, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Gdy będzie gładkie, włożyć do plastikowego woreczka i dać mu odpocząć ok. 15 min.
W tym czasie przebrać jagody, umyć je i osuszyć najlepiej papierowym ręcznikiem. Cukier puder dodać do jagód dopiero gdy będziemy gotowi z lepieniem pierogów. Ja dodaje do takiej ilości 2 pełne łyżki cukru pudru. Przygotować garnek do gotowania z dodatkiem łyżki oleju i solą.
Z woreczka wyjąć połowę ciasta (pozostałą część zawinąć). Rozwałkować cienko na lekko podsypanym mąką blacie. Wycinać krążki ciasta (u mnie obręczą o średnicy 9 cm) i nadziewać posłodzonymi jagodami. Zlepione ułożyć na omączonej desce do krojenia. Powtórzyć czynność z drugą częścią ciasta. W czasie lepienia zagotować wodę. Gdy pierogi są gotowe, a woda gotuje się zsunąć wszystkie z deski do dużego garnka. Gotować na wolnym ogniu aż do wypłynięcia i jeszcze ok. 1-2 min. Podawać zaraz po ugotowaniu z dużym kleksem kwaśniej śmietany.
***
Dziś nieco inny post. Na blogu zrobiło się refleksyjnie. Już dwukrotnie byliśmy nominowani do Liebser Blog Award. Najpierw zrobiła to Kasia prowadząca bloga SELEDYNOWA CODZIENNOŚĆ, następnie otrzymaliśmy nominację od Agnieszki z POLSKIEJ ZUPY. To dla nas ogromne wyróżnienie i choć czas odpowiedzi na nominację może temu zaprzeczać (wybaczcie Kasiu i Agnieszko, że z takim poślizgiem odpowiadamy) to jest nam bardzo, bardzo miło z tego powodu :) Bardzo Wam za to dziękujemy :)
Dla tych, którzy nie znają nominacji wyjaśniam za Agnieszką : „Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”
Pytania Kasi :
Pytania Agnieszki :
1. Kiedy i dlaczego zaczęliście blogować?
Zaczęliśmy dwa lata temu. Pisanie bloga pozwala nam uporać się z "bagażem" tego co pozostaje po podróżach. Nie udaje się jednak tego robić na bieżąco. Mamy zbyt mało czasu. Jednak pisanie postów pozwala nieco uporządkować nasze wnętrza.
2. Trzy rzeczy bez których nie możesz się obejść w kuchni ?
suszarka do sałaty, nóż do filetowania ryb, patelnia z metalową rączką, którą można włożyć do piekarnika bez obaw :)
3. Czy jest coś co kradnie wam czas, jeśli tak to co to jest ?
Korzystamy z czasu bardzo racjonalnie i przede wszystkim staramy się robić to co lubimy, we własnym tempie. Problemem jest raczej brak czasu ze względu na rzeczy nie do końca od nas zależne. Dojazdy, praca itp.
4. Jaką książkę możesz mi polecić ?
Trudno polecić jedną książkę. Ale jeśli już to musi być tylko jedna to może Ch. Andre "Medytacja dzień po dniu".
5. Jakie są Twoje ulubione potrawy, teraz i w dzieciństwie?
Teraz-tarty wytrawne i słodkie, sałatki, ryby i owoce morza, jagnięcina. Dzieciństwo kojarzy mi się z dobrą polską kuchnią, tradycyjną i bardzo smaczną do której też dziś chętnie wracam.
6. Jak wyglądają Twoje idealne wakacje?
Podróż do miejsc, które nas interesują. We własnym rytmie i z dobrą pogodą do fotografowania. Dużo miejsc naturalnych, gdzie można obserwować zwierzęta i podziwiać przyrodę.
7. Wykonywanie jakiej czynności domowej sprawia Ci najwięcej przyjemności, a jakiej najbardziej nie lubisz?
Gotowanie, pieczenie itp. Mają w sobie magię tworzenia :) Najtrudniejsze jest prasowanie.
8. Jakiego koloru jest Twoja kuchnia?
Chrom, beż i czekoladowy brąz. Spokojnie bez szaleństw ;)
9. Jakie produkty są dla Ciebie niezbędne w kuchni?
warzywa, oliwa, domowe pieczywo, chili, ryby, kawa, mleko, jaja
10. Czy są takie rzeczy, które kupujesz, chociaż zdrowy rozsądek podpowiada, że masz już tego dużo i kolejna jest zbędna?
Nie.
11. Jaki jest Twój ulubiony dzień tygodnia i dlaczego?
Piątek, bo możemy planować jak spędzić weekend :)
Kasiu i Agnieszko-dziękujemy i mamy nadzieję, że zajrzycie tu i przeczytacie nasze odpowiedzi.
Nominujemy do Liebser Blog Award następujące blogi (w kolejności alfabetycznej) :
BEA W KUCHNI
CHILLI, CZOSNEK I OLIWA
FABRYKA KULINARNYCH INSPIRACJI
KONWALIE W KUCHNI
KUCHNIA ALICJI
MOZAIKA ŻYCIA
OKIEM JADWIGI
SMAKOWE KUBKI
TAKIE TAM MOJE POMYSŁY
W POSZUKIWANIU SLOW LIFE
ZAPACH CHLEBA
Pytania do nominowanych:
1.Kto jest Twoim największym autorytetem kulinarnym i dlaczego ?
2.Twoje największe osiągnięcie kulinarne ?
3.Na śniadanie jesz najchętniej ?
4.Co zmieniałbyś w polskiej kuchni i dlaczego ?
5.Najmilsze kulinarne wspomnienie z dzieciństwa ...
6.Twoją pasją oprócz sztuki kulinarnej jest ...
7.Gdybyś mogła być ptakiem, to byłabyś... (dlaczego ?)
8.Gdybyś mogła zamieszkać w dowolnie wybranym kraju, jaki byś wybrała i dlaczego ?
9.W jaką postać z filmu lub literatury chciałabyś się najbardziej wcielić i dlaczego ?
10.Najlepiej odpoczywasz gdy...
11.Najbardziej cenisz u ludzi...
Zapraszamy nominowanych do wspólnej zabawy i chwilowo żegnamy się tym postem z powodu wyjazdu na wakacje :)
1. Pierwsza rzecz, jaką robisz po przebudzeniu, to…?
Myślę, że cudownie jest się budzić i zaczynać kolejny dzień. Zwłaszcza gdy jest to sobota lub niedziela ;)
2. Jaki jest Twój ulubiony widok z okna?
Widok na las, który mamy tuż obok. Rano na drzewach zazwyczaj siedzą sikorki i korzystają z karmnika. Był czas, że ciągle siedział dzięcioł duży. Teraz nie wiemy gdzie się zapodział ;) Dawniej była też sowa i co rano patrzyliśmy jak po nocy wygrzewa się z zamkniętymi oczami na słońcu. Skutecznie przepędziły ją kłótliwe sójki i gang srok.
3. Owoce czy warzywa?
Warzywa...choć czasem owoce biorą górę. Generalnie oboje lubimy jedne i drugie :)
4. Masz swojego ulubionego drinka?
Nie, ale gdybym miała poprosić o drinka to z sentymentu byłby to Singapur sling lub Mojito.
5. Zdarza Ci się tworzyć nowe słowa?
Zdarza się, zwłaszcza w nazewnictwie miejsc lub osób, które określamy 'własnym" tylko nam znanym językiem. Coś w rodzaju własnego kodu.
6. Jaką formę ruchu lubisz najbardziej?
Oboje lubimy chodzić, jeździć na rowerach (niestety ostatnio zbyt mało) i pływać.
7. Czy sprawdzają Ci się horoskopy?
Nie czytam horoskopów, więc nie wiem czy się sprawdzają ;) Poza tym one są tak napisane, że wszystko można do nich dopasować. Kiedyś będąc na malezyjskiej wyspie Penang poszliśmy do znanej tam wróżki, która wróżyła z kart na najbliższy rok. Trzeba przyznać, że zna się na rzeczy. To co przepowiedziała rzeczywiście miało miejsce, choć poszliśmy nastawieni dość sceptycznie.
8. Skoczyłabyś ze spadochronem?
Tylko w sytuacji, gdyby samolot miał awarię i to byłaby jedyna droga ratunku :D
9. Wierzysz w duchy?
Zaraz przypomina mi się film "Uwierz w ducha" :D Wierzę, że śmierć nie jest ostateczna.
10. Wolisz nosić spódnice czy spodnie?
Kochamy spodnie, oboje ;)
11. Co sądzisz o miętowych cukierkach?
Są ok, zwłaszcza po kawie.
Pytania Agnieszki :
1. Kiedy i dlaczego zaczęliście blogować?
Zaczęliśmy dwa lata temu. Pisanie bloga pozwala nam uporać się z "bagażem" tego co pozostaje po podróżach. Nie udaje się jednak tego robić na bieżąco. Mamy zbyt mało czasu. Jednak pisanie postów pozwala nieco uporządkować nasze wnętrza.
2. Trzy rzeczy bez których nie możesz się obejść w kuchni ?
suszarka do sałaty, nóż do filetowania ryb, patelnia z metalową rączką, którą można włożyć do piekarnika bez obaw :)
3. Czy jest coś co kradnie wam czas, jeśli tak to co to jest ?
Korzystamy z czasu bardzo racjonalnie i przede wszystkim staramy się robić to co lubimy, we własnym tempie. Problemem jest raczej brak czasu ze względu na rzeczy nie do końca od nas zależne. Dojazdy, praca itp.
4. Jaką książkę możesz mi polecić ?
Trudno polecić jedną książkę. Ale jeśli już to musi być tylko jedna to może Ch. Andre "Medytacja dzień po dniu".
5. Jakie są Twoje ulubione potrawy, teraz i w dzieciństwie?
Teraz-tarty wytrawne i słodkie, sałatki, ryby i owoce morza, jagnięcina. Dzieciństwo kojarzy mi się z dobrą polską kuchnią, tradycyjną i bardzo smaczną do której też dziś chętnie wracam.
6. Jak wyglądają Twoje idealne wakacje?
Podróż do miejsc, które nas interesują. We własnym rytmie i z dobrą pogodą do fotografowania. Dużo miejsc naturalnych, gdzie można obserwować zwierzęta i podziwiać przyrodę.
7. Wykonywanie jakiej czynności domowej sprawia Ci najwięcej przyjemności, a jakiej najbardziej nie lubisz?
Gotowanie, pieczenie itp. Mają w sobie magię tworzenia :) Najtrudniejsze jest prasowanie.
8. Jakiego koloru jest Twoja kuchnia?
Chrom, beż i czekoladowy brąz. Spokojnie bez szaleństw ;)
9. Jakie produkty są dla Ciebie niezbędne w kuchni?
warzywa, oliwa, domowe pieczywo, chili, ryby, kawa, mleko, jaja
10. Czy są takie rzeczy, które kupujesz, chociaż zdrowy rozsądek podpowiada, że masz już tego dużo i kolejna jest zbędna?
Nie.
11. Jaki jest Twój ulubiony dzień tygodnia i dlaczego?
Piątek, bo możemy planować jak spędzić weekend :)
Kasiu i Agnieszko-dziękujemy i mamy nadzieję, że zajrzycie tu i przeczytacie nasze odpowiedzi.
Nominujemy do Liebser Blog Award następujące blogi (w kolejności alfabetycznej) :
BEA W KUCHNI
CHILLI, CZOSNEK I OLIWA
FABRYKA KULINARNYCH INSPIRACJI
KONWALIE W KUCHNI
KUCHNIA ALICJI
MOZAIKA ŻYCIA
OKIEM JADWIGI
SMAKOWE KUBKI
TAKIE TAM MOJE POMYSŁY
W POSZUKIWANIU SLOW LIFE
ZAPACH CHLEBA
Pytania do nominowanych:
1.Kto jest Twoim największym autorytetem kulinarnym i dlaczego ?
2.Twoje największe osiągnięcie kulinarne ?
3.Na śniadanie jesz najchętniej ?
4.Co zmieniałbyś w polskiej kuchni i dlaczego ?
5.Najmilsze kulinarne wspomnienie z dzieciństwa ...
6.Twoją pasją oprócz sztuki kulinarnej jest ...
7.Gdybyś mogła być ptakiem, to byłabyś... (dlaczego ?)
8.Gdybyś mogła zamieszkać w dowolnie wybranym kraju, jaki byś wybrała i dlaczego ?
9.W jaką postać z filmu lub literatury chciałabyś się najbardziej wcielić i dlaczego ?
10.Najlepiej odpoczywasz gdy...
11.Najbardziej cenisz u ludzi...
Zapraszamy nominowanych do wspólnej zabawy i chwilowo żegnamy się tym postem z powodu wyjazdu na wakacje :)
Ja Was też nominuję do Liebster Award!
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam Wasze odpowiedzi na pytania i stwierdzam,że mamy wiele wspólnego-)
Wolę gotowanie od prasowania,a najprzyjemniejszy jest piątek,spacery po lesie,kontakt z naturą,podróże i wiele innych rzeczy.
Pierogi z jagodami to jest to!
Jadłam je wieki temu,ale smaku nigdy nie zapomnę.
Ciast nie jadam,ale na te według Waszych przepsów ,skusiłabym się z przyjemnością-)
Dzięki Wam zajrzę również na inne kulinarne blogi.
Serdecznie pozdrawiam-))
I.
Ach....zapomniałam.
OdpowiedzUsuńJedziecie w cudne miejsce.
Życzę wspaniałego wypoczynku,pięknej pogody, znakomitych zdjęć i nowych inspiracji kulinarnych.
Udanego wypoczynku-)))))
I.
Irenko-jesteś bratnią duszą :) dziękujemy za życzenia, przed nami kawał drogi i kilka dni podrózy do celu, ale wiemy że warto :) uściski
UsuńJak pięknie jagodowo :) Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Prasowanie też zdecydowanie jest u mnie ostatecznością, prasuję jak już nie mam innego wyjścia :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, miło że zajrzałaś :) Dziekujemy i ze skruchą przeoraszamy za zwłokę :) Miło nam ogromnie, pozdrawiamy serdecznie
UsuńDziękuję, że odpowiedzieliście na pytania, miło dowiedzieć się o Was więcej :)
OdpowiedzUsuńJagodowe ciasto kawowe zaciekawiło mnie bez reszty, co za fantastyczne połączenie smaków! :))
Kasiu-przepraszamy, że to tyle trwało :) nie ma dla nas usprawiedliwienia w tym względzie ;D Jagodowe ciasto kawowe szczególnie polecamy jesli lubisz i pijesz kawę, bo jej smak jest wyczuwalny. Cieszy nas Twoja obecność :) pozdrawiamy serdecznie
UsuńJagody i dania z jagodami uwielbiam , a tu taki u Was wybór , aaaaaaaaaaaaaa wszystko pyszne
OdpowiedzUsuńDziękuję za nominację
buziaki
Buziaki Alciu, pozdrawiamy Cię serdecznie
UsuńCudownych wakacji Wam życzę!
OdpowiedzUsuńMi się marzy taka patelnia z metalową rączką, w końcu zrobiłabym tartę tatin... :)
Dzięki wielki Gin :) Życzymy szybkiego spełnienia marzenia dotyczącego patelni :)
UsuńJa już miałam babcine pierogi z jagodami w tym roku - po prostu pychota :)
OdpowiedzUsuńNie ważne ile by się jagód nie zjadło zawsze będą przysmakiem :)
OdpowiedzUsuńPysznie jagodowo!
OdpowiedzUsuńMożna spróbować wszystkiego....?
Byłem zobaczyć w lesie za jagodami i już są normalnie wysuszone. Ten upał im nie służy ;)
OdpowiedzUsuńMógłbym spróbować wszystkie ale jagódek w lesie prawie nie ma... Przez te upały są po prostu wysuszone.
OdpowiedzUsuńWypróbuję ciasto pierogowe Bajaderki na pewno.
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsze pierogi jakie jadłam, miały właśnie ciasto ze śmietaną.:)
Muszę przyznać, że dla mnie też prasowanie jest najtrudniejsze.;))))
Dziękuję za nominację i mam nadzieję, że wakacje mijają Wam niespiesznie i dokładnie tak, jak lubicie.:)
Pozdrawiam!
mniam :) pysznosci
OdpowiedzUsuńMałgosiu i Piotrze
OdpowiedzUsuńdziękuję za wyróżnienie Liebster Award, napiszę i odpowiem na pytania podczas wakacji wyjeżdżamy 2-16.09 oczywiście ja z łap tokiem teraz miałam bardzo pracowite dni, Edipress negocjowało ze mną umowę na wydanie moich wspomnień musiałam napisac pierwszych trzydzieści stron zajęło to trochę czasu , dlatego dziękuje i przepraszam za OPÓŹNIENIE, POZDRAWIAM
jADWIGA