Konfitura jagodowa.

Jagody leśne to prawdziwy rarytas lata. Nie tylko są smaczne, ale również zawierają szereg substancji leczniczych. Warto je zamknąć w słoikach, by cieszyć się ich smakiem w jesienne czy zimowe dni. 

Konfitura jagodowa


2400 g przebranych i umytych jagód leśnych
600 g cukru
2 cytryny
18 g pektyny

Jagody wrzucić na dużą głęboką patelnię, posypać je cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę. Dodać sok wyciśnięty z cytryn, wymieszać i smażyć na wolnym ogniu. Gdy sok się nieco zredukuje dodać pektynę. Używam pektyny owocowej w torebkach po 9 g. Zgodnie z zaleceniem jedna torebka przypada na 1 kg owoców. Ponieważ wolę delikatnie ścięte konfitury dodaję mniej pektyny. W czasie robienia konfitur wyparzam w piekarniku słoiczki (wstawiam umyte do zimnego piekarnika i ustawiam temperaturę na 120 stopni C), a następnie napełniam je i pasteryzuję w tej samej temperaturze przez 20 minut (wg pomysłu Bei). Nie podaję ilości słoików, bo zwykle korzystam z takich z "odzysku" i każdy jest inny. Przeciętnie z 1 kg wychodzą 3 małe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz