Tarta cytrynowo - jagodowa.

Sezon jagodowy w pełni, czas więc zrobić ciasto z jagodami. Jeśli wolicie mniej tradycyjne wypieki, polecam naszą ulubioną formę ciast - tartę :) Cytrynowy krem dodaje lekkości, a świeże jagody to pyszny dodatek. 


Tarta cytrynowo-jagodowa 


Proporcje na formę o średnicy 22 cm:

ciasto
175 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko jaja xl
40 g cukru pudru
szczypta soli

otarta skórka z 1/2 cytryny
zimna woda

krem cytrynowy

180 ml soku z cytryny
100 g  drobnego cukru
120 g masła
3 jaja xl
2 żółtka xl



Przygotować krem cytrynowy, można to zrobić dużo wcześniej i przechować go w lodówce. Jak go wykonać znajdziecie TU-KLIK.

Ciasto zagnieść tylko do połączenia składników lub zrobić w melakserze (do powstania kruszonki, która łatwo da się lepić). Zawinięte w folię schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz. Po odpoczynku w chłodzie wyłożyć ciasto i odczekać kilka minut. Rozwałkować i wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Nakłuć widelcem ciasto, przykryć pergaminem i obciążyć. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 min.

Następnie na podpieczony spód wylać lemon curd i piec 8-10 minut.

Po całkowitym wystudzeniu tarty wyłożyć na wierzch umyte i osuszone jagody. Można całość przybrać kawałkami skórki z cytryny i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz