Sałatka z makaronem ryżowym, krewetkami oraz proszkiem z pieczonego ryżu.



Dziś zapraszamy na sałatkę. To szybkie danie inspirowane jest niekoniecznie wegetariańską wersją sałatki przygotowanej przez Johna Torode, australijskiego szefa kuchni, którego można zobaczyć m.in. w brytyjskiej wersji programu Masterchef. Jest wyjątkowo aromatyczna i świetnie nadaje się na przystawkę lub mniejsze danie. Z premedytacją nie podaję ilości składników, bo dressing należy robić na wyczucie, by zbilansować smaki, zaś ilość składników sałatki zależy od preferencji. Można bowiem uzyskać bardziej ostry lub ziołowy smak w zależności od upodobań.


Sałatka z makaronem ryżowym, krewetkami oraz proszkiem z pieczonego ryżu



Składniki:

makaron ryżowy
krewetki
ryż
olej
sól, pieprz

na sałatkę:
ostra papryczka
szalotki
liście kolendry
listki mięty
tajska bazylia (opcjonalnie)

na dressing:
czosnek
szalotka
łodygi kolendry
chili
cukier trzcinowy
sok z limonki
sos rybny
sos sojowy

Wykonanie:
Ryż namoczyć w gorącej wodzie. Włożyć do piekarnika i piec aż stanie się chrupki i brązowy. Lekko przestudzić, po czym zmiksować na proszek i odstawić.
Makaron ryżowy namoczyć lub ugotować.
Krewetki wymieszać z chili w proszku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oleju.
Dressing: czosnek, szalotki, łodygi kolendry, papryczki chili, cukier trzcinowy, sok z limonki, sos rybny, sos sojowy rozgnieść w moździerzu na konsystencję pesto. Dressing dodać do namoczonego makaronu ryżowego i wymieszać.
Sałatka: posiekać papryczki chili i szalotki. Dodać krewetki, a następnie liście kolendry, miętę i tajską bazylię. Wymieszać wszystko razem.
Całość przełożyć na talerz i posypać proszkiem z pieczonego ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz