Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem.
lutego 10, 2020
/
1
To niby prosta i zwyczajna potrawa, ale zrobić dobre placki ziemniaczane - smaczne i chrupiące - wcale nie jest łatwo. Jeśli macie ochotę wypróbujcie przepis. Ciasto trzeba przygotować tuż przed smażeniem. Ważne, żeby użyć tu mączystych ziemniaków, które i tak trzeba odcisnąć z soku. Inna ważna rzecz to dobrze rozgrzany olej, oraz niezbyt duże placki o odpowiedniej grubości. Polecam też użyć dodatki w temperaturze pokojowej. Trzeba je więc odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki. Zawsze przed podaniem podgrzewam talerze w piekarniku, żeby nie wystudziły dania. Zatem do dzieła.
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
proporcje dla 2-4 osób (w zależności od apetytu; my zjadamy je we dwoje;)
1 kg ziemniaków (mączysta odmiana)
2 jaja
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 cebula
sól, pieprz
olej do smażenia
100 g łososia wędzonego na zimno, pokrojonego w paski
creme fraiche
koperek
gaza lub lniana ściereczka
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (tzw. jarzynowej), podobnie postąpić z cebulą. Ja używam do tego celu melaksera, bo idzie to błyskawicznie. Wyrzucić całość startej masy na gazę/ściereczkę i mocno wycisnąć cały sok. Następnie wrzucić warzywa do miski, dodać całe jaja, mąkę, sól i pieprz i dobrze to wymieszać. Na patelnię wlać olej, dobrze go rozgrzać i smażyć z każdej strony od 2 do 4 minut. Czas zależy od stopnia grzania i grubości masy. Po usmażeniu przekładać placki na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z tłuszczu. Podawać z kleksem creme fraiche, paseczkami łososia i gałązkami kopru. Smacznego.
Wow, wow, wow...ale super!
OdpowiedzUsuńProsto i wykwintnie.
Zabieram przepis i uciekam-)))
Dla mnie rewelacja.
Pozdrawiam serdecznie!
I