Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem.

To niby prosta i zwyczajna potrawa, ale zrobić dobre  placki ziemniaczane - smaczne i chrupiące - wcale nie jest łatwo. Jeśli macie ochotę wypróbujcie przepis. Ciasto trzeba przygotować tuż przed smażeniem. Ważne, żeby użyć tu mączystych ziemniaków, które i tak trzeba odcisnąć z soku. Inna ważna rzecz to dobrze rozgrzany olej, oraz niezbyt duże placki o odpowiedniej grubości. Polecam też użyć dodatki w temperaturze pokojowej. Trzeba je więc odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki. Zawsze przed podaniem podgrzewam talerze w piekarniku, żeby nie wystudziły dania. Zatem do dzieła.


Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem


proporcje dla 2-4 osób (w zależności od apetytu; my zjadamy je we dwoje;)

1 kg ziemniaków (mączysta odmiana)
2 jaja
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 cebula
sól, pieprz

olej do smażenia

100 g łososia wędzonego na zimno, pokrojonego w paski
creme fraiche
koperek

gaza lub lniana ściereczka

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (tzw. jarzynowej), podobnie postąpić z cebulą. Ja używam do tego celu melaksera, bo idzie to błyskawicznie. Wyrzucić całość startej masy na gazę/ściereczkę i mocno wycisnąć cały sok. Następnie wrzucić warzywa do miski, dodać całe jaja, mąkę, sól i pieprz i dobrze to wymieszać. Na patelnię wlać olej, dobrze go rozgrzać i smażyć  z każdej strony od 2 do 4 minut. Czas zależy od  stopnia grzania i grubości masy. Po usmażeniu przekładać placki na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z tłuszczu. Podawać z kleksem  creme fraiche, paseczkami łososia i gałązkami kopru. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Wow, wow, wow...ale super!
    Prosto i wykwintnie.
    Zabieram przepis i uciekam-)))
    Dla mnie rewelacja.
    Pozdrawiam serdecznie!
    I

    OdpowiedzUsuń