Migdałowa tarta ze śliwkami.

 Czas śliwek powoli się kończy i warto wykorzystać ostatnie chwile, żeby upiec coś z tymi owocami. W sobotę świętowaliśmy moje imieniny i postanowiłam upiec tartę z węgierkami. Stwierdziłam, że połączenie śliwek i migdałów, a zwłaszcza pasty migdałowej to dobry pomysł. Tarta bardzo szybko zniknęła - krucha, migdałowo-marcepanowa ze śliwkami okazała się połączeniem idealnym :) Polecam.


Migdałowa tarta ze śliwkami

proporcje na foremkę do tarty o średnicy 27 cm lub prostokątną o wymiarach 29 cm x 21 cm

na spod:
125 g mąki pszennej luksusowej
50 g mielonych migdałów
40 g drobnego cukru
szczypta soli
115 g twardego masła
2 łyżki  śmietanki kremówki
1 żółtko

na kruszonkę:
90 g mąki pszennej luksusowej
150 g pasty migdałowej - klik 
70 g cukru trzcinowego
85 g twardego masła

500 g wypestkowanych i pokrojonych na połówki śliwek
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Pastę migdałową najlepiej zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki. 

Przygotować spód. Składniki razem zmiksować w postać kruszonki przy pomocy melaksera. Zagnieść całość w jednolitą masę. Wyłożyć ciastem foremkę, nakłuć widelcem, zawinąć w folię i wstawić na przynajmniej godzinę do lodówki.
 Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C z termoobiegiem.  Piec 10 minut z obciążeniem i 5 minut bez obciążenia. Po upieczeniu ostudzić.
Przygotować śliwki - umyć je, wypestkować i pokroić na połówki. Zrobić kruszonkę z podanych składników. Połowę równomiernie rozłożyć na ostudzonym spodzie. Śliwki wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyłożyć je na kruszonkę (nie muszą być ułożone), wyrównać i wysypać na wierzch pozostałą część kruszonki. Piec 35 minut w 180 stopniach C.
Źródło - z inspiracji przepisu z cincin.cc.


Pycha :) Polecamy.

7 komentarzy:

  1. o rany, ależ pysznie wygląda. Połączenie migdałów i śliwek jest bardzo, bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Po pierwsz,e spóźnione życzenia imieninowe: wszystkiego co najlepsze!:) A po drugie, jak tu nie wypróbować przepisu: smakowity jak zawsze.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O takie ciacho to sama najlepsze jesieni

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham śliwkowe wypieki.
    Ta tarta jest fantastyczna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu, cóż to za wspaniałe i aromatyczne ciasto! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta tarta to musi być smakowa rozkosz - tyle kruszonek i jeszcze śliwki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomarzę o śliwkach :-)
    Nieliczne z owoców, jakie lubię.
    Tarta wygląda cudownie.
    Pozdrawiam :-)
    I.

    OdpowiedzUsuń