Fastenwähe - tradycyjne pieczywo z Bazylei.
lutego 21, 2022
/
10
W Lutowej Piekarni - Amber zaproponowała do wykonania przepis z bloga "Streusel" prowadzonego przez Judith Erdin, szwajcarską piekarkę i cukierniczkę. Pyszne, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku - płaskie pieczywo troszkę przypomina precle. Wypiek jest specjalnością regionu Bazylei i wypiekany jest od drugiego tygodnia stycznia przez okres karnawału. Smak tego pieczywa świetnie uzupełniają sól morska i kminek. Samo jest już genialne w smaku, a do serów czy sałatek będzie stanowiło świetny dodatek. Bardzo Wam je polecam.
Troszkę przepis uprościłam. To dlatego, że mam od jakiegoś czasu złe doświadczenia ze świeżymi drożdżami, dlatego zawsze robię rozczyn i trzymam się zasad dotyczących wypieków drożdżowych. Jeśli szukacie oryginału, znajdziecie go w linku u góry, prowadzącym do bloga Judith.
Fastenwähe
proporcje na 12 sztuk
ciasto
500 g białej mąki pszennej typu 400
10 g soli
10 g ekstraktu słodowego
18 g świeżych drożdży
300 g tłustego mleka
170g masła
do posmarowania
15 g żółtka
10 g tłustego mleka
dekoracja
5 g soli morskiej gruboziarnistej
5 g kminku w całości
Wykonanie:
Z drożdży, słodu i odrobiny letniego mleka zrób rozczyn. Do miski robota kuchennego wsyp mąkę i sól, dodaj wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wyrabiaj składniki, aż połączą się w ciasto. Następnie dodawaj stopniowo miękkie masło i dalej wyrabiaj przez około 5 minut (robot kuchenny: poziom 1). Zwiększ prędkość o jeden stopień i wyrabiaj ciasto przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie miękkie (robot kuchenny: prędkość 2). Następnie przykryj ciasto i pozostaw je w misce na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Ciasto podziel na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), uformuj z nich długie bułeczki o zaostrzonych końcach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Natnij je w czterech miejscach - dwa nacięcia wzdłuż osi i dwa symetrycznie po bokach i rozciągnij. Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Jeśli w tym czasie nacięcia nieco się zmniejszą, popraw je rozciągając np. końcówką trzonka łyżki drewnianej.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni – grzanie górne i dolne.
Wymieszaj żółtka i mleko, posmaruj ciasto i posyp gruboziarnistą solą morską i kminkiem. Umieść jedną blachę na najniższej półce piekarnika, drugą na najwyższej i piecz przez około 7 minut. Zamień górną tacę z dolną i piecz bułki przez kolejne 7-10 minut, aby były złociste i lekko chrupiące.
Fastenwähe na blogach:
Akacjowy Blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Akacjowy Blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Ale piękne Małgosiu. U mnie dziury pozarastały...Pysznie Ci się upiekły. Dziękuję za lutowe wypiekanie w Piekarni.
OdpowiedzUsuńPiękne, kształtne bułeczki!
OdpowiedzUsuńŚliczne! I otworki idealne. :)
OdpowiedzUsuńJa muszę popracować nad formowaniem.
Pozdrowienia!
Pyszne, rumiane i z dużymi dziurami ;-) Znowu nam się upiekło :-)
OdpowiedzUsuńMałgosia perfekcyjne te twoje Fastenwähe, bardzo piękne wiesz?
OdpowiedzUsuńIdealnie ukształtowane i wypieczone - Mistrzostwo !!!
OdpowiedzUsuńAle super dziury, mnie się trochę pościągały :-)Niech nam się upiecze!
OdpowiedzUsuńMałgosiu, Twoje idealne, moje pokraki przy Twoich :)
OdpowiedzUsuńPozdrawoam!
U mnie dziur nie widać. a u Ciebie normalnie mistrzowskie bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na pieczywko :)
OdpowiedzUsuń