Sernik z pekanami i kajmakiem
Pyszny sernik. Bez pęknięć i opadania. Lekko wypukły wierzch, wspaniały smak. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na taki rarytas :)
Składniki na formę o średnicy 23 cm
na spód
70 g rozpuszczonego masła, ostudzonego
50 g podprażonych na patelni pekanów, zmielonych
80 g mąki pszennej
20 g cukru trzcinowego
szczypta soli
Przygotować tortownicę - wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wszystkie składniki na spód wymieszać dokładnie w misce. Przełożyć do tortownicy, mocno i równomiernie ugnieść (bardzo pomocny jest w tym tłoczek do obręczy cukierniczej). Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Składniki na masę serową:
1 kg sera "wiaderkowego"
200 g śmietany 36%
300 g mleka skondensowanego, słodzonego
5 jaj
10 g cukru z wanilią
40 g mąki ziemniaczanej
Nagrzać piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem. Do miski włożyć twaróg, wymieszać go łyżką. Następnie dodać mleko i śmietanę, wymieszać tylko do połączenia, najlepiej trzepaczką rózgową (żeby nie napowietrzyć masy). Potem dodawać po jednym jaju i mieszać. Dodać resztę składników. Wylać masę na podpieczony i ostudzony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut. Po tym czasie odczekać z wyłączonym piekarnikiem ok. 20 minut i delikatnie (najmniej jak się da) uchylic piekarnik i zostawić sernik do całkowitego ostudzenia.
Na wierzch sernika:
250-260 g gotowego kajmaku
pekany
Kajmak podgrzać na małej patelni. Użyłam kajmaku z Gostynia z puszki (tzw. masa krówkowa). Gdy jest płynny rozsmarować go na wierzchu sernika. Ułożyć na wierzchu pekany.
Jakim serem mozna zastapic ten "wiaderkowy"?
OdpowiedzUsuńserem na sernik np. takim na wagę, tylko trzeba go zmielić :)
Usuń