Chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem płatków owsianych, maku i siemienia lnianego. Kwietniowa Piekarnia.

W Kwietniowej Piekarni Amber zaproponowała lekki chleb pszenny, na zakwasie z dodatkiem płatków owsianych, maku i siemienia lnianego. Przepis znalazł dla nas Gucio, wykonał chleb z kanału na YT prowadzonym przez Abby z Malezji. Gucio zawsze wyszukuje jakieś niesamowite przepisy. Cieszę się, że jego blog tak pięknie się rozwija i stanowi źródło nieustających dla mnie inspiracji :) Chleb pyszny, bardzo lekki. Zupełnie nie jak zakwasowiec, a przecież zrobiony jest bez drożdży  :)  Przypomina trochę chleb tostowy. Jest pyszny, miękki, puszysty i chętnie będę go powtarzać.


Owsiany chleb śniadaniowy z makiem i siemieniem lnianym


Proporcje na formę  o dł. wew. 25 cm i szer. 9 cm

Starter (przykładowy rozkład pracy - godz. 16)

20 g zakwasu z lodówki (użyłam zakwas żytni)
20 g mąki pszennej chlebowej typ 750
20 g wody

Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin.

Słodki starter (godz. 21)

50 g aktywnego (odświeżonego) startera (100% hydracji)
50 g mąki pszennej chlebowej typ 750
12.5 g wody
12.5 g cukru

Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (pozostawiłam na noc)

Ciasto (następnego dnia rano)

180 g mąki pszennej chlebowej typ 750
20 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typu 1050)
125 g słodkiego startera
20 g cukru
3 g soli
10 g mleka w proszku
25 g płatków owsianych + 50 g mleka (zagotowałam je razem, chwilę potrzymałam na grzaniu i pod przykryciem odstawiłam do wystygnięcia)
10 g maku (użyłam mielonego)
10 g siemienia lnianego
120-130 g mleka
25 g miękkiego masła

płatki owsiane do posypania bochenków

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiać do dosyć dobrego wytworzenia siatki glutenowej przez ok. 5 min (jeszcze słaby test „windowpane”, czyli tzw. test szyby polegający na rozciąganiu ciasta i sprawdzaniu przeźroczystości czyli wytrzymałości siatki glutenowej - można to zobaczyć na filmiku ).

Następnie dodajemy po kawałku masło i wyrabiamy do mocnego wytworzenia siatki glutenowej (mocny test „window”). U mnie trwało to ok. 15 minut.

Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy w kule. Przykrywamy pojemnikiem lub folią spożywczą I pozostawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy na podłużne prostokąty i zakładamy do środka dłuższe boki z prawej i lewej strony. Rozwałkowujemy po złożeniu i zwijamy w rulon (na filmiku jest cały proces). Ja z konieczności podzieliłam ciasto na 3 części. Po prostu nie miałam tak krótkiej foremki. 

Zwinięte rulony spryskujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem/masłem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości (ok. 3-5 godzin). 


U mnie chleb rósł ok. 4 godzin.


Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy 35-40 minut do lekko brązowego koloru. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i odstawiamy na kratce do ostudzenia. 


Chleb na blogach:
Akacjowy Blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku

18 komentarzy:

  1. Piękny i pyszny chleb mieliśmy do wypieku w kwietniu. Twój wygląda przepysznie. Miłego czasu wielkanocnych dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak piękna 3 na zdjęciach!
    Dziękuję za wspólne kwietniowe wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chlebek. Wspaniale kwietniowe spotkanie w Piekarni. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry.
    Czy zakwas ma być głodny,prosto z lodówki, czy dokarmiony kilka razy?
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój był z lodówki, ale wcześniej był nakarmiony i ogólnie jest bardzo żwawy. Nie dokarmiałam go więcej. Napisałam tak jak Gucio podał, ale zaraz to zmienię :)

      Usuń
  5. Piękny!
    Jak z najlepszej piekarni. :)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny bochenek - zgrabny i wyrośnięty :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyrósł Twój chlebek i zyskał puszystości. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Guciu trochę za wcześnie go rozkroiłam do zdjęcia. Kolejnego dnia struktura prezentowała się lepiej. Dzięki wielkie za pomysł i przepis :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Ślicznie wypieczony chlebek!
    Dziękuję za wspólny czas w kwietniowej piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie się upiekł. Miło było znowu piec razem, po tak długiej przerwie z mojej strony. Pozdrawiam i do następnego razu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko dobrze, że znów jesteś :) pozdrawiam i do kolejnego razu :)

      Usuń