Sałatka z roszponką, roquefortem, pekanami i gruszką.
40 g roszponki
1 mała gruszka
50 g roqueforta
2 łyżki karmelizowanych pekanów b. grubo posiekanych
3 plastry suszonej szynki (dodatek dla mięsożerców)
winegret: oliwa ev, balsamico, miód, posiekany drobno czosnek, sól i pieprz
Najpierw przygotuj winegret z podanych składników. Posiekany czosnek rozgnieć końcem noża i posyp solą. Następnie połącz to z odrobiną miodu, dodaj balsamico i oliwę. Spróbuj, czy smak jest zrównoważony. Na koniec dopraw go świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw, niech się przegryzie.
Ser pokrój w kostkę. Gruszkę obierz, pokrój na tarce typu mandolina albo cieniutko obieraczką do warzyw. Podpiecz na suchej patelni.
Pekany posiekaj na duże kawałki. Możesz je skarmelizować (cukier rozpuścić i jak zrobi się bursztynowy wrzucić orzechy; gdy się oblepią zdjąć z patelni), kupić skarmelizowane lub dodać zwykłe bez żadnych zabiegów. Nam takie skarmelizowane smakują najbardziej.
Jeśli jesz mięso - porwij szynkę na kawałki takie na raz.
Roszponkę wymieszaj z winegretem, ułóż na talerzach. Na niej rozłóż pozostałe składniki. Jeśli lubisz pieczywo w postaci grzanki, bagietki itp. też będą pasowały, podobnie jak czerwone wino (polecam shiraz). Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz