Sałatka z roszponką, roquefortem, pekanami i gruszką.

 


Składniki na dwie porcje:

40 g roszponki

1 mała gruszka

50 g roqueforta

2 łyżki  karmelizowanych pekanów b. grubo posiekanych

3 plastry suszonej szynki (dodatek dla mięsożerców)

winegret: oliwa ev, balsamico, miód, posiekany drobno czosnek, sól i pieprz

Najpierw przygotuj winegret z podanych składników. Posiekany czosnek rozgnieć końcem noża i posyp solą. Następnie połącz to z odrobiną miodu, dodaj balsamico i oliwę. Spróbuj, czy smak jest zrównoważony. Na koniec dopraw go świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw, niech się przegryzie.

Ser pokrój w kostkę. Gruszkę obierz, pokrój na tarce typu mandolina albo cieniutko obieraczką do warzyw. Podpiecz na suchej patelni. 

Pekany posiekaj na duże kawałki. Możesz je skarmelizować  (cukier rozpuścić i jak zrobi się bursztynowy wrzucić orzechy; gdy się oblepią zdjąć z patelni), kupić skarmelizowane lub dodać zwykłe bez żadnych zabiegów. Nam takie skarmelizowane smakują najbardziej.

Jeśli jesz mięso - porwij szynkę na kawałki takie na raz.

Roszponkę wymieszaj z winegretem, ułóż na talerzach. Na niej rozłóż pozostałe składniki. Jeśli lubisz pieczywo w postaci grzanki, bagietki itp. też będą pasowały, podobnie jak czerwone wino (polecam shiraz). Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz