Trudno nie myśleć, o tym co się dzieje. Eksterminacja, która nam Polakom jest doskonale znana z historii. Każdy dzień przynosi informacje o zbrodniach na narodzie ukraińskim. Ból i cierpienie, których przyczyny nie mają żadnego racjonalnego uzasadnienia. Trudno z tym "bagażem" emocji wejść do kuchni. Jednak życie toczy się własnym rytmem. Postanowiłam przygotować coś z tradycyjnej, ukraińskiej kuchni wielkanocnej. Paska to ciasto drożdżowe, ma być dobrze wyrośnięte, wysokie i ozdobione. Możecie wykorzystać mój przepis, albo jakiś swój ulubiony. Dodać bakalie jakie lubicie lub z nich zrezygnować. Możecie podarować ją jakimś znanym Wam lub nieznanym ludziom, wygnanym z własnego kraju przez wojnę. Możecie zjeść je z bliskimi myśląc o tych, którzy nie mają tyle szczęścia co my. Każde rozwiązanie jest dobre :) Слава Україні!
Українська паска - ukraińska paska
Wspaniała babka :).
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńA dziś właśnie myślałam o babce wielkanocnej. I proszę, Małgosiu jakbyś wiedziała, że będę ją piec. Twoja baba, a własciwie pascha nie dosyć, ze piękna to jeszcze z przesłaniem. Upiekę i ja taką. Slawa Ukrainie
OdpowiedzUsuńCieszę się Ula, że Cię zainspirowałam :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńAleż cudny wypiek
OdpowiedzUsuńDzięki Krysiu :) Komplement od Mistrzyni to jest to ;D
UsuńSkonsultowałam ten przepis z moją koleżanką z pracy Ukrainką, czy i u niej paska jest pieczona i okazało się że tak :-) Teraz i u mnie rośnie :-) Galina się ucieszyła :-) Dzięki Gosiu za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się Dorotko, pozdrawiam serdecznie :)
Usuń