Mieszane sałaty z serem kozim, jeżynami i pekanami.
Tradycyjnie wyjeżdżając tu i tam lubimy wejść do księgarni zwłaszcza na lotnisku w oczekiwaniu na wylot, by rzucić okiem na książki kulinarne lub zagłębić się w kulinarnym magazynie, który zainspiruje nas ciekawym pomysłem. Tym razem nasz londyński rekonesans zaskutkował takim oto pomysłem. Oto letnia sałatka idealnie pasująca na kolację w upalne wieczory. Słony smak sera wzbogacony ziołem i słodyczą świetnie współgra ze słodko-kwaśnym owocem, a orzechy dodają dodatkowej tekstury.
Składniki na dwie porcje:
40-50g mieszanych sałat
125g jeżyn
2x100g sera koziego podpuszczkowego
garść orzechów pekan
rozmaryn
pieprz
płynny miód
Na winegret:
oliwa, sok z cytryny, miód, sól i pieprz
Wykonanie:
Przygotowujemy winegret z podanych składników. Smak powinien być zbalansowany, słodko-kwaśny.
Dwa krążki sera koziego pieczemy w piekarniku w 180C przez około 12-15 minut. Jeżyny wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty. Orzechy pekan siekamy i opiekamy na patelni.
Sałaty łączymy z winegretem i przekładamy na talerz. Dokładamy kawałki sera koziego, jeżyny i orzechy pekan. Sałatkę posypujemy suszonym lub pokrojonym drobno świeżym rozmarynem i doprawiamy pieprzem. Na koniec kawałki sera koziego polewamy niewielką ilością płynnego miodu.
Zjadłabym z wielką przyjemnością. Wszystko tu lubię.
OdpowiedzUsuń