Sałatka z wędzoną makrelą, ciecierzycą, burakami i cebulą, z winegretem na bazie tahini.

Dobrze jest czasem spróbować połączeń nieoczywistych przy okazji "inwentaryzacji" zawartości lodówki. Tym razem wyszło fajne połączenie wędzonej ryby z bliskowschodnimi klimatami. W sam raz na wieczorny, letni posiłek. Zasmakowało nam na tyle, że powtórzyliśmy ją z dnia na dzień i zamierzamy do niej wracać częściej.

Składniki na 2 porcje:

40 g liści młodego szpinaku (mogą być połączone z mieszanką innych sałat)

150 g filetów wędzonej makreli okraszonej grubo mielonym pieprzem*

100 g ciecierzycy ze słoika lub puszki

120 g ugotowanych buraków

pół małej cebuli lub szalotka

sól, pieprz

15 drobno pokrojonych listków mięty

opcjonalnie: drobno posiekana zielona pietruszka lub kolendra

 Winegret:

2 łyżki tahini

2 łyżeczki sosu sojowego

sok z 1/3 do 1/2 cytryny

łyżka białego octu winnego

2 łyżeczki płynnego miodu

ząbek czosnku

sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotować winegret łącząc ze sobą wszystkie składniki. Dostosować ilość produktów tak, by zbilansować smaki słodko-kwaśne oraz osiągnąć odpowiednią konsystencję. Przy zbyt małej ilości składników płynnych winegret będzie miał konsystencję stałą, nie lejącą, jednakże po dodaniu podanych proporcji powinien być w sam raz.

Liście sałat  połączyć z połową winegretu. Wyłożyć na talerz wraz z podrobioną wędzoną makrelą. Dodać ciecierzycę. Buraki pokroić w plastry i położyć na sałatce. Cebulę lub szalotkę pokroić w półplasterki i dodać do sałatki. Przyprawić solą i pieprzem.  Na koniec polać sałatkę resztą winegretu i posypać posiekaną drobno miętą. Opcjonalnie można posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą czego my uniknęliśmy. 

*Polecamy do tej sałatki filety z makreli, z przyprawami. Mają zwartą strukturę i inaczej smakują niż makrela wędzona w całości (jest zbyt kremowa).

1 komentarz: