Sałatka z wędzoną makrelą, ciecierzycą, burakami i cebulą, z winegretem na bazie tahini.
Dobrze jest czasem spróbować połączeń nieoczywistych przy okazji "inwentaryzacji" zawartości lodówki. Tym razem wyszło fajne połączenie wędzonej ryby z bliskowschodnimi klimatami. W sam raz na wieczorny, letni posiłek. Zasmakowało nam na tyle, że powtórzyliśmy ją z dnia na dzień i zamierzamy do niej wracać częściej.
Składniki na 2 porcje:
40 g liści młodego szpinaku (mogą być połączone z mieszanką innych sałat)
150 g filetów wędzonej makreli okraszonej grubo mielonym pieprzem*
100 g ciecierzycy ze słoika lub puszki
120 g ugotowanych buraków
pół małej cebuli lub szalotka
sól, pieprz
15 drobno pokrojonych listków mięty
opcjonalnie: drobno posiekana zielona pietruszka lub kolendra
Winegret:
2 łyżki tahini
2 łyżeczki sosu sojowego
sok z 1/3 do 1/2 cytryny
łyżka białego octu winnego
2 łyżeczki płynnego miodu
ząbek czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotować winegret łącząc ze sobą wszystkie składniki. Dostosować ilość produktów tak, by zbilansować smaki słodko-kwaśne oraz osiągnąć odpowiednią konsystencję. Przy zbyt małej ilości składników płynnych winegret będzie miał konsystencję stałą, nie lejącą, jednakże po dodaniu podanych proporcji powinien być w sam raz.
Liście sałat połączyć z połową winegretu. Wyłożyć na talerz wraz z podrobioną wędzoną makrelą. Dodać ciecierzycę. Buraki pokroić w plastry i położyć na sałatce. Cebulę lub szalotkę pokroić w półplasterki i dodać do sałatki. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec polać sałatkę resztą winegretu i posypać posiekaną drobno miętą. Opcjonalnie można posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą czego my uniknęliśmy.
*Polecamy do tej sałatki filety z makreli, z przyprawami. Mają zwartą strukturę i inaczej smakują niż makrela wędzona w całości (jest zbyt kremowa).
Sałatki z rybą bardzo lubię. Twoja wygląda zankomicie.
OdpowiedzUsuń