"Na zakwasie i na drożdżach"-marcowe zaproszenie.


Mam wielką przyjemność poprowadzenia marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach". Autorką comiesięcznej akcji gromadzenia linków do atrakcyjnych i sprawdzonych przepisów jest Wisla z blogu ZAPACH CHLEBA. Po raz drugi obdarzyła mnie zaufaniem i przekazała ją pod moją pieczę - za co Jej serdecznie dziękuję :) Przypomnę tylko, że poprzednio lista gościła na Akacjowym blogu  we wrześniu.
 
Proponuję jako motyw przewodni (choć oczywiście nieobowiązkowy) pieczywo śniadaniowe. Dla mnie to zawsze bardzo ważny kulinarny dodatek. Może dlatego iż uważam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. W weekendy lubię celebrować śniadanie w domu, czasem jeszcze w nocnym stroju, nie spiesząc się nigdzie i ciesząc każdą chwilą,  z kubkiem herbaty masala lub dobrej kawy latte. Poza tym 5 kwietnia dla wielu z nas odbędzie się świąteczne śniadanie wielkanocne. To już za miesiąc :) W marcu chętnie podzielę się z Wami przepisem na bułeczki, które robię na Wielkanoc. Niech lista będzie okazją do zgromadzenia ciekawych i sprawdzonych przepisów na śniadaniowe wypieki na co dzień i od święta :)
 
Co należy zrobić, żeby dołączyć do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" ?
 
1.Opublikować w marcu na swoim blogu wypiek wykonany na zakwasie lub na drożdżach, ewentualnie przaśny ale bez spulchniaczy.
 
2.Dodać baner akcji ze strony Wisly.
 
3.Napisać podlinkowaną informację o tym, że wypiek bierze udział w marcowej liście  "Na zakwasie i na drożdżach"  prowadzonej  przez Akacjowy blog.

4.Zgłosić swój przepis wykorzystując formularz umieszczony na dole tego posta, klikając "Add your link" i wypełniając formularz, który się otworzy. Po zatwierdzeniu najlepiej jest sprawdzić czy Wasz wpis się dodał odświeżając stronę.
 
***
 
Dziś zapraszam Was do upieczenia chleba tostowego. Bardzo lubimy jeść tosty na śniadanie, zwłaszcza z domowymi konfiturami i domowym twarożkiem. Przepis (z niewielkimi zmianami) pochodzi z książki Jeffreya Hamelmana i jest to-jak autor pisze- "klasyczny chleb tostowy w angielskim stylu".

 
CHLEB TOSTOWY
 
 
 

Składniki na 1 bochenek w foremce 31,5 cm X 13 cm:

454 g mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu,
454 g mąki pszennej chlebowej (650-750),
600 g wody
9 g cukru
17 g miękkiego masła
1 g sproszkowanego słodu (niecałe pół łyżeczki),
15 g soli
30 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży instant 

Jeśli chcecie wykorzystać świeże drożdże (ja właśnie na takich piekłam powyższy chleb) to najpierw trzeba zrobić rozczyn (trochę letniej wody wymieszać z odrobiną mąki, drożdżami i cukrem. Gdy drożdże zaczną bąbelkować, rozczyn można użyć). Drożdże instant dodajemy bezpośrednio do wszystkich składników.

Wszystkie składniki oprócz soli wymieszać razem do połączenia, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać sól i wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od ścianek dzieży/misy (a jeśli wyrabiamy ręcznie to do momentu gdy przestanie kleić się do rąk i blatu). Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, złożyć po podwojeniu objętości i znów odstawić, żeby urosło dwukrotnie. Autor podaje, że fermentacja wstępna trwa ok. dwóch godzin, a składamy ciasto po godzinie, u mnie trwało to dużo krócej.


Po tym czasie ciasto złożyć tak jakbyśmy je formowali do foremki. Zostawić na blacie, podsypać mąką, przykryć folią spożywcza i dać mu odpocząć 10-20 minut.
Uformować ponownie ściśle ciasto i włożyć do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce aż dostatecznie urośnie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C przez 50-55 minut. Chleb upieczony - jeśli w niego stukamy -  wydaje głuchy odgłos.
Przepis dodaję do marcowego PANISSIMO.




***

MARCOWE WYPIEKI


PIECZYWO ŚNIADANIOWE



Chleb tostowy/ Akacjowy blog
 
Bułki gryczane w kupie z góry
Bułki gryczane/ Grahamka, weka i kajzerka



 
 
 
 
 

WYPIEKI NA WIELKANOC

 

Wielkanocne angielskie bułeczki-Hot Cross Buns/ W poszukiwaniu Slow Life 
 

  
veneziana2
La mia colomba travestita da veneziana/I pasticci di Terry


Colomba pasquale con lievito madre/ Profumo di broccoli

 
Colomba al cioccolato con lievito madre/ I biscotti della zia


Colomba pasquale con lievito madre ananas e uvetta/ Profumo di broccoli


POZOSTAŁE WYPIEKI NA ZAKWASIE I NA DROŻDACH



Pane integrale alle bacche goji&noci/ I biscotti della zia


 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chleb żytni z musztardą
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Najlepsze ciasto czekoladowe na zakwasie/ W poszukiwaniu Slow Life


Chleb szwajcarski/ Stylowa kuchnia


Chleb szwajcarski/ Moje Małe Czarowanie


Chleb szwajcarski/ Ala piecze i gotuje

 
 
 
 
 
domowy chleb pszenno-żytni z garnka rzymskiego
 
 
 
 
 
 
  
 
 
Chleb z orzechami i żurawiną/ Moje Małe Czarowanie


Chleb pszenno-zytni z ziarnami/ Moje domowe kucharzenie


Pasimata viareggina, il nostro pane della Quaresima/ I biscotti della zia


Chleb wileński z żurawiną i śliwką/ Weekendy w domu i ogrodzie


Chleb owsiany na żytnim zakwasie/ Zapach chleba

IMG_2527
Pane alla zucca/ Quella lucina nella cucina

IMG_1769 (2)
Tutorial intagli sul pane/ Cioccolato fondente

IMG_2480 (2)
Pane con le patate/ Quella lucina nella cucina


Chleb z mąką z topinambura/ W poszukiwaniu Slow Life

razowy z jablkiem
Chleb razowy, jabłkowy z cynamonem/ Smakowity Chleb


Pane Semplice Al Farro Dell'Antica Pompei / Una fetta di paradiso


Chleb pełnoziarnisty, owsiano-orkiszowy na dwóch zakwasach/ Smaczne-Zdrowe


 Chleb orkiszowy na orkiszowym zakwasie/ Smaczne-Zdrowe


Chleb żytni-razowy na zakwasie/ Smaczne-Zdrowe


DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM ZA UDZIAŁ W MARCOWEJ LIŚCIE WYPIEKÓW "NA ZAKWASIE I NA DROŻDŻACH" :)

Komentarze

  1. Jaki delikatny chlebek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten chleb, z pewnością warto go upiec :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziekuję Aniu i zapraszam do marcowej listy :)

      Usuń
  3. Jak Ty to pięknie i elegancko napisałaś Małgosiu! Czuję sie bardzo zaproszona do zaserwowania na swoim blogu śniadaniowych wypieków. Pierwszy już wkrótce. Chleb śniadaniowy Hamelmana jakoś mi umknął i nie piekłam. Upiekę i czuję, że moja mama będzie z niego zadowolona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam niecierpliwie na Twoje wypieki :) Jeszcze raz dziękuję za powierzenie mi listy :) a chleb jak najbardziej polecam.M.

      Usuń
  4. Ten chlebek wygląda tak pięknie, że już go widzę na swoim talerzu, z odrobiną dżemu morelowego... Cudo! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny i puchaty :) Zjadłabym na śniadanie tosta z takiego chleba :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, źle wybrałam zdjęcie z listy, czy można to jakoś usunąć i wstawić poprawne?;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko-popatrzyłam i ja nie mam możliwości tego zrobić, natomiast w ustawieniach jest tak wybrane, że każdy użytkownik może sam usunąć swój wpis. Spróbuj i wstaw na nowo.

      Usuń
    2. No właśnie nie mam takiej możliwości ;-( Albo nie umiem w to wejść;-(

      Usuń
    3. Udało się :) Marzenko musiałam jednak sama zdecydować o zdjęciu :) Czy to może być ?

      Usuń
    4. Może:-) Dziękuję :-)

      Usuń
  7. Hah, swietny wpis, naprawdę :) Juz się nie mogę doczekac kolejnych :) Wlasnie, kiedy planujesz kolejny? Na pewno zajrzę, chcę być przeciez jedna z pierwszych osob, której dane będzie go przeczytac :) Swietnie piszesz, naprawdę, troszke Ci tego zazdroszcze, ale tylko troszke, bo jednak postanowiles dzielic się swoim talentem z innymi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Finalmente ho capito dove sei! Grazie
    Ho aggiunto i miei lievitati della raccolta di Panissimo.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hello, I have added a new recipe.
    Thank you and nice weekend
    Tiziana

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...