Chleb tostowy. "Na zakwasie i na drożdżach"-marcowe zaproszenie.
marca 01, 2015
/
23
Mam wielką przyjemność poprowadzenia marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach". Autorką comiesięcznej akcji gromadzenia linków do atrakcyjnych i sprawdzonych przepisów jest Wisla z blogu ZAPACH CHLEBA. Po raz drugi obdarzyła mnie zaufaniem i przekazała ją pod moją pieczę - za co Jej serdecznie dziękuję :) Przypomnę tylko, że poprzednio lista gościła na Akacjowym blogu we wrześniu.
Proponuję jako motyw przewodni (choć oczywiście nieobowiązkowy) pieczywo śniadaniowe. Dla mnie to zawsze bardzo ważny kulinarny dodatek. Może dlatego iż uważam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. W weekendy lubię celebrować śniadanie w domu, czasem jeszcze w nocnym stroju, nie spiesząc się nigdzie i ciesząc każdą chwilą, z kubkiem herbaty masala lub dobrej kawy latte. Poza tym 5 kwietnia dla wielu z nas odbędzie się świąteczne śniadanie wielkanocne. To już za miesiąc :) W marcu chętnie podzielę się z Wami przepisem na bułeczki, które robię na Wielkanoc. Niech lista będzie okazją do zgromadzenia ciekawych i sprawdzonych przepisów na śniadaniowe wypieki na co dzień i od święta :)
Co należy zrobić, żeby dołączyć do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" ?
1.Opublikować w marcu na swoim blogu wypiek wykonany na zakwasie lub na drożdżach, ewentualnie przaśny ale bez spulchniaczy.
2.Dodać baner akcji ze strony Wisly.
3.Napisać podlinkowaną informację o tym, że wypiek bierze udział w marcowej liście "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog.
4.Zgłosić swój przepis wykorzystując formularz umieszczony na dole tego posta, klikając "Add your link" i wypełniając formularz, który się otworzy. Po zatwierdzeniu najlepiej jest sprawdzić czy Wasz wpis się dodał odświeżając stronę.
Dziś zapraszam Was do upieczenia chleba tostowego. Bardzo lubimy jeść tosty na śniadanie, zwłaszcza z domowymi konfiturami i domowym twarożkiem. Przepis (z niewielkimi zmianami) pochodzi z książki Jeffreya Hamelmana i jest to-jak autor pisze- "klasyczny chleb tostowy w angielskim stylu".
CHLEB TOSTOWY
Składniki na 1 bochenek w foremce 31,5 cm X 13 cm:
454 g mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu,
454 g mąki pszennej chlebowej (650-750),
600 g wody
9 g cukru
17 g miękkiego masła
1 g sproszkowanego słodu (niecałe pół łyżeczki),
15 g soli
30 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży instant
Wszystkie składniki oprócz soli wymieszać razem do połączenia, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać sól i wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od ścianek dzieży/misy (a jeśli wyrabiamy ręcznie to do momentu gdy przestanie kleić się do rąk i blatu). Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, złożyć po podwojeniu objętości i znów odstawić, żeby urosło dwukrotnie. Autor podaje, że fermentacja wstępna trwa ok. dwóch godzin, a składamy ciasto po godzinie, u mnie trwało to dużo krócej.
Po tym czasie ciasto złożyć tak jakbyśmy je formowali do foremki. Zostawić na blacie, podsypać mąką, przykryć folią spożywcza i dać mu odpocząć 10-20 minut.
Uformować ponownie ściśle ciasto i włożyć do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce aż dostatecznie urośnie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C przez 50-55 minut. Chleb upieczony - jeśli w niego stukamy - wydaje głuchy odgłos.
Przepis dodaję do marcowego PANISSIMO.
***
MARCOWE WYPIEKI
PIECZYWO ŚNIADANIOWE
WYPIEKI NA WIELKANOC
POZOSTAŁE WYPIEKI NA ZAKWASIE I NA DROŻDŻACH



DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM ZA UDZIAŁ W MARCOWEJ LIŚCIE WYPIEKÓW "NA ZAKWASIE I NA DROŻDŻACH" :)
Jaki delikatny chlebek ;)
OdpowiedzUsuńPolecam ten chleb, z pewnością warto go upiec :) pozdrawiam
UsuńChlebek tostowy bomba ;)
OdpowiedzUsuńDziekuję Aniu i zapraszam do marcowej listy :)
UsuńJak Ty to pięknie i elegancko napisałaś Małgosiu! Czuję sie bardzo zaproszona do zaserwowania na swoim blogu śniadaniowych wypieków. Pierwszy już wkrótce. Chleb śniadaniowy Hamelmana jakoś mi umknął i nie piekłam. Upiekę i czuję, że moja mama będzie z niego zadowolona.
OdpowiedzUsuńCzekam niecierpliwie na Twoje wypieki :) Jeszcze raz dziękuję za powierzenie mi listy :) a chleb jak najbardziej polecam.M.
UsuńTen chlebek wygląda tak pięknie, że już go widzę na swoim talerzu, z odrobiną dżemu morelowego... Cudo! :))
OdpowiedzUsuń:D o to super
UsuńPiękny i puchaty :) Zjadłabym na śniadanie tosta z takiego chleba :D
OdpowiedzUsuńZatem trzeba go upiec ;) pozdrawiamy
UsuńMałgosiu, źle wybrałam zdjęcie z listy, czy można to jakoś usunąć i wstawić poprawne?;-)
OdpowiedzUsuńMarzenko-popatrzyłam i ja nie mam możliwości tego zrobić, natomiast w ustawieniach jest tak wybrane, że każdy użytkownik może sam usunąć swój wpis. Spróbuj i wstaw na nowo.
UsuńNo właśnie nie mam takiej możliwości ;-( Albo nie umiem w to wejść;-(
UsuńUdało się :) Marzenko musiałam jednak sama zdecydować o zdjęciu :) Czy to może być ?
UsuńMoże:-) Dziękuję :-)
UsuńHah, swietny wpis, naprawdę :) Juz się nie mogę doczekac kolejnych :) Wlasnie, kiedy planujesz kolejny? Na pewno zajrzę, chcę być przeciez jedna z pierwszych osob, której dane będzie go przeczytac :) Swietnie piszesz, naprawdę, troszke Ci tego zazdroszcze, ale tylko troszke, bo jednak postanowiles dzielic się swoim talentem z innymi :)
OdpowiedzUsuńFinalmente ho capito dove sei! Grazie
OdpowiedzUsuńHo aggiunto i miei lievitati della raccolta di Panissimo.
:)
UsuńThanks a lot!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńHello, I have added a new recipe.
OdpowiedzUsuńThank you and nice weekend
Tiziana
Grazie :)
Usuń"I can't help but be inspired by the blog's success stories and uplifting anecdotes. The author has a gift for showcasing real-life examples of triumph, resilience, and personal growth. It serves as a beacon of hope for anyone facing challenges." cbx promo code, get your voucher.
OdpowiedzUsuń