Pikantna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów.

Zupy kremy lubimy najbardziej. Rozgrzewające i treściwe szybko zaspokoją głód. Połączenie soczewicy i pomidorów w tej jest bardzo udane. Polecamy :)


Pikantna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów


Składniki (na ok. 4 porcje):

100 g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 średnia marchew
2 średnie ziemniaki
1 puszka pomidorów (400 g)
0,7 l bulionu drobiowego lub warzywnego/wody
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
2 łyżeczki zmielonej kolendry
2 łyżki wiórków kokosowych
1 mała suszona papryczka chili
1 łyżka masła klarowanego
sól

kolendra

Wykonanie:
Cebulę, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku, w którym będziemy robić zupę rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim cebulę z imbirem. Następnie dodać ziemniaki i marchew, obsmażyć, dodać kumin, kurkumę, pokruszoną papryczkę, kolendrę i wiórki kokosowe - smażyć to 2-3 minuty. Następnie dodać pomidory wraz z sosem, opłukaną soczewicę i bulion. Całość zagotować i posolić do smaku. Gotować, aż warzywa zmiękną (ok. 15 min). Zupę zmiksować na krem. Na wierzch dodać trochę kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz