Konfitura pomarańczowa z korą cynamonową.
marca 14, 2015
/
0
Wróciłam z Mumbaiu ze słoiczkiem pysznej konfitury pomarańczowej z korą cynamonową. Ponieważ miałam "oryginał", łatwo mi było odtworzyć smak w domu. Tak powstał poniższy przepis.
Konfitura pomarańczowa z korą cynamonową
2500 g pomarańczy
300 g cukru trzcinowego
2 kawałki kory cynamonowca o długości ok. 8 cm
Pomarańcze dobrze umyć. Dwie dodatkowo sparzyć i zetrzeć z nich cieniutką skórę pomarańczową, wrzucić ją do rondla, w którym będziemy gotować konfiturę.
Na desce skroić nożem dokładnie skórę z każdej pomarańczy tak, żeby obkroić albedo (białą warstwę pod skórką). Ma zostać sam miąższ. Wykroić segmenty między błonkami (nad garnkiem, żeby nie tracić soku) i wycisnąć sok ściskając w dłoniach, a resztę odłożyć do naczynia wyłożonego gazą. Po okrojeniu kilku pomarańczy, to co odkładamy wyciskać dokładnie przez gazę nad rondlem, żeby wykorzystać resztę soku (powtarzać z pozostałymi owocami).
Po przygotowaniu owoców dodać do całości cukier i połamaną na mniejsze kawałki korę cynamonową. Gotować na wolnym ogniu do zagęszczenia masy i uzyskania "szklistego" wyglądu konfitury. Zrobić próbę na talerzyku. Jeśli skapnięta z łyżki konfitura zestala się na nim po chwili i jest lepka to znaczy, że konfitura jest gotowa. Gorącą nakładać do wyparzonych słoików. Po zakręceniu odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Polecam też inne moje konfitury pomarańczowe:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz