Sałatka z kaczką, gruszką i rukolą.

To sałatka autorstwa Maggie Beer, jednej z kulinarnych ikon Australii. To osoba o niezwykłej osobowości i pozytywnej energii, za co ludzie ją uwielbiają. Mieszka w Dolinie Barossa, która jawi nam się niczym raj kulinarny. Kiedyś tam dotrzemy, a teraz zadowalamy się sałatką. 


Sałatka z kaczką, grillowaną gruszką, rukolą i octem winnym z czerwonego wina


Składniki na 2 porcje:

2 piersi kaczki
1 gruszka (najlepiej odmiany konferencja)
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
1 łyżeczka miodu
1 posiekany ząbek czosnku
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
40 g grubo posikanych orzechów włoskich
100g rukoli (u nas zmieszana ze  szczawiem gajowym)
płatki parmezanu
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

Przygotować sos: posiekać drobno ząbek czosnku, posypać go solą i rozetrzeć czubkiem noża. Włożyć do naczynka, w którym przygotujemy sos. Dodać musztardę, wymieszać, dodać ocet, wymieszać. Na koniec wlać oliwę cały czas mieszając, odstawić dodając na koniec pieprz.

Włączyć piekarnik na 200 stopni C. Piersi kaczki umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem i naciąć skórę (nie do końca głębokości), najlepiej pod kątem w romby. Obsmażyć (na rozgrzanej patelni bez tłuszczu) najpierw od strony skóry, żeby wytopić tłuszcz 3-4 min., potem z drugiej  strony 2-3 min. Wstawić do piekarnika na 8 min. Po wyjęciu z piekarnika piersi musza odpocząć  ok. 5-7 min.
Na suchej patelni podprażyć orzechy, żeby smak ich był bardziej wyrazisty.
Gruszkę obrać, pokroić na 8 części, obsmażyć na patelni grillowej.
Umyte liście połączyć z winegretem. Ułożyć na talerzu. Pokroić pod kątem piersi kaczki, ułożyć na sałatce razem z gruszką, całość posypać orzechami i płatkami parmezanu.  Podawać z bagietką i czerwonym winem.

p.s. Danie M. Beer pochodzi z jej strony internetowej. Wprowadziliśmy niewielkie zmiany. Jeśli interesuje Was oryginał zajrzyjcie tu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz