Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2015

Wiosenne bułeczki

Obraz
Marzec mija nam tak, jakbyśmy oglądali go przez okno pędzącego pociągu. Jedno co nas pociesza w tym pędzie to  perspektywa dłuższego weekendu za kilka dni i drobne oznaki wiosny w ciągle u nas utrzymującej się zimnej aurze. To niewiele - kwitnące krokusy i śpiewające już intensywnie ptaki. Zapraszamy Was do upieczenia  wiosennych bułeczek drożdżowych w poniższej formie. Pomysł zaczerpnęłam już dawno temu od Ani-Bajaderki z mniamowego forum. Jednak poddałam go drobnym modyfikacjom. Przede wszystkim te maślane bułeczki nie są słodkie i dzięki temu dla nas są bardziej uniwersalne. Jeśli jednak chcecie upiec właśnie takie, poniżej składników podałam też ilość cukru. Miłych wrażeń przy pieczeniu i konsumpcji :)


Wiosenne bułeczki



proporcje na 8 szt.

350 g mąki pszennej typ 500
2 jaja M
125 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
50 g + 2 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru

ewentualnie dodatkowo 50 g cukru

Mleko delikatnie podgrzać, żeby było letnie. Dodać rozkruszone drożdże, łyżeczk…

Chleb z marcowej piekarni i konfitura pomarańczowa z Mumbaiu.

Obraz
Do wspólnego pieczenia chleba podchodzę z wielkim entuzjazmem i z przyjemnością przyjmuję zaproszeniaAmber. Tym razem propozycję pieczywa podała Jola prowadząca bloga Nasze życie od kuchni, a przepis pochodzi z bloga DanusiLeśny Zakątek. Dzięki naszemu wspólnemu wypiekaniu poznaję nie tylko nowe przepisy, ale i kolejne ciekawe blogi i osoby pełne pasji. Propozycja Joli bardzo mi się spodobała. Skorzystałam też z formy chleba jaką zaproponowała Danusia. Mój chleb wyrastał w koszyku, bo na zdjęciu Danusi taki właśnie spodobał mi się najbardziej. Może dlatego, że na co dzień piekę chleb w foremkach. Pozostawiłam jednak proporcje podane przez Jolę i wyszedł mi ogrooooomny bochen, który zachwycił mnie smakiem i strukturą. Przytaczam przepis Joli z moimi dopiskami w nawiasach, a przepis dołączam do Marcowej Listy "Na zakwasie i na drożdżach" oraz Panissimo
Chleb pszenno - żytni z prażoną mąką Składniki na zaczyn:

83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześn…

Pikantna zupa z soczewicy i pomidorów. Niezwykłe cegielnie.

Obraz
Będąc w podróży zupełnie przypadkowo udaje nam się odkryć miejsca zwykłe - niezwykłe. Większość ludzi przemyka obok nich, zdążając ku spektakularnym zabytkom opisanych na kartkach przewodników, obiektów kulturowego dziedzictwa, narodowym parkom, pięknym plażom. Nie zauważają tych niepozornych miejsc. Może nie mają okazji, podróżując autobusem z grupą turystów. Zwykle ciągnie ich do tego co znane i popularne.

My lubimy zatrzymać się i w spokoju oddać obserwacji pozornie mało interesujących rzeczy. Chłonąć coś, co w oczach wielu nie ma wartości poznawczej. Wymienić uśmiech, może kilka słów lub gestów z ludźmi, którzy są inni, ale w rzeczywistości podobne wartości poruszają ich serca i te same emocje wywołują radość na ich twarzach. Takie miejsca, takie spotkania przynoszą wyjątkowe refleksje. Pokazują, że istota ludzka ma ogromną zdolność adaptacji. Coś co nam wyda się nie do zniesienia, innych trzyma przy życiu i jest źródłem szczęścia. Rodzina, praca, własne miejsce do życia, rozrywka…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...