Tarta z łososiem, rukolą i musztardą francuską.

Bardzo lubimy tarty słodkie i słone. Te wytrawne robimy na obiad lub kolację, w zależności od apetytu i pory roku. Lubimy celebrować wspólne chwile, jeść dobry posiłek skomponowanym z wytrawnym winem. Tu oczywiście polecamy wino białe. Poniższą recepturę wykorzystywałam wiele razy. Pochodzi ona z książki "Tarty" wyd. Muza i jest minimalnie zmodyfikowana. Danie może być jako obiad lub kolacja dla dwóch głodomorów, ale i jako przystawka dla czterech. Smacznego :)

Tarta z łososiem, rukolą i musztardą francuską


przepis na formę o średnicy 23-24 cm

na ciasto:
225 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
1 cytryna (tylko otarta skórka)
1 łyżka grubo zmielonego pieprzu
3-4 łyżki zimnej wody
duża szczypta soli

Składniki na ciasto zmiksować szybko w melakserze (lub zagnieść ręcznie) do postaci kruszonki, następnie wyjąć i zagnieść w kulę. Ciasto rozwałkować między arkuszami pergaminu lub folii, wyłożyć nim formę do tarty, nakłuć widelcem,  przykryć folią i schłodzić przez ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć, odczekać aż nabierze temperatury pokojowej (jeśli macie formę ceramiczną, żeby nie pękła). Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto przykryć pergaminem i obciążyć ceramicznymi kulkami (fasolą , grochem itp.), piec pod obciążeniem 15 minut, następnie zdjęć papier z kulkami i piec jeszcze 5 min. 
W czasie tych czynności przygotować farsz.

na farsz:
300 g łososia, bez skóry i ości
250 ml mleka (użyłam koziego)
50 g umytej, osuszonej rukoli, grubo posiekanej
3 roztrzepane jaja L
3 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej
2 dymki ze szczypiorem
sól i pieprz do smaku

Mleko zagotować, włożyć do niego łososia i gotować 5 minut. Następnie wyjąć go, żeby ostygł, mleko odstawić (nie wylewać !). Na podpieczony spód wysypać rukolę, na niej ułożyć podzielonego na kawałki łososia. Jajka roztrzepać z musztardą, dodać mleko. Posiekać cebulki dymki na drobno, podobnie szczypior. Dodać to do masy jajecznej, doprawić solą i pieprzem, zalać łososia i piec w piekarniku 25-30 minut. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i podawać gorącą. 

Smacznego :) 

3 komentarze:

  1. JA co prawda nie jadam takich cudów, ale zdjęcie bardzo zachęcające.:D Buziaki, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Łosoś i rukola? Brzmi świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiliśmy tarty w domu, więc może czas zrobić to po raz pierwszy :). Tym bardziej, że przepis nie jest skomplikowany, co dla mnie - osoby niegotującej praktycznie wcale jest ogromnym atutem!

    OdpowiedzUsuń