Chleb pytlowy na zakwasie z dodatkiem cebuli i tymianku

W Marcowej Piekarni upiekłam chleb wyborny. Propozycją był przepis z blogu Dany Leśny Zakątek. Zwykle niewiele zmieniam w testowanych recepturach, ale tym razem postanowiłam podkręcić smak chleba i dodać dwa razy więcej cebuli. Nie posłuchałam sugestii Danusi, dla której cebula miała być jedynie dodatkiem. Pachniało w całym domu podczas pieczenia, po i za każdym razem, kiedy kroję ten chleb, nie mogę nacieszyć się jego smakiem i aromatem.


Chleb pytlowy z dodatkiem cebuli i tymianku


Składniki na dwie nieduże keksówki o wymiarach ok. 24 cm x 11 cm (mierzone u góry)

na zaczyn:
40 g zakwasu z mąki żytniej razowej, odświeżonego dzień wcześniej
300 g mąki pytlowej
310 g wody

Składniki mieszamy w naczyniu, przykrywamy i pozostawiamy do przefermentowania na 14-15 godzin

ciasto właściwe:
cały zaczyn
340 g mąki pytlowej
210 g mąki pszennej typ 650
330 g wody
sól

dodatki do chleba:
200 g cebuli
2 łyżki oleju
1-2 łyżki octu balsamicznego.
szczypta soli
1-2 łyżki listków świeżego tymianku

Wykonanie:

Składniki ciasta właściwego mieszamy, stopniowo dodając mąkę i wodę dokładnie wyrabiamy np. łyżką drewnianą. Przykrywamy i  czekamy aż ciasto sobie odpocznie gdzieś 40-50 minut. Powinno lekko podrosnąć.
W tym czasie przygotowujemy cebulę. Warzywo pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać oberwane z łodyżek listki tymianku, a  pod koniec ocet balsamiczny. Odczekać, żeby wyparował, wyłączyć grzanie i ostudzić.
Po 40-50 minutach dodać do ciasta cebulę. Wyrobić jeszcze raz aby wszystko dobrze połączyć. Ciasto włożyć do foremek wyłożonych pergaminem i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny (do podwojenia objętości). Piec 25 minut w temperaturze 230 stopni C i 25 minut w 210 stopniach C. Po upieczeniu ostudzić na kratce.


16 komentarzy:

  1. Małgosiu,
    jaki cudowny!
    A środek to marzenie...Podziwiam. Dodatek tymianku bardzo mi się podoba.
    Dziękuję za marcowe wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak więcej cebulki to bardzo smaczny pomysł!
    Piękny jest Twój chleb!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki cudny Gosiu, cebulka w chlebie zawsze podkręca jego smak. Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko tak podkręca, że nie można przestać jeść :D pozdrawiam M

      Usuń
  4. Ten chleb bardzo, bardzo mi smakował. Wasz wygląda również na bardzo smaczny:)
    Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu, prześliczny jest Twój chleb, tymianek to doskonały pomysł, a więcej cebulki też mnie kusi, spróbuję tak upiec:-).

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, ale u ciebie ten chleb mercedesowy wyszedł i wersja bez smalcu, w sam raz dla mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alciu bardzo mercedesowy jest :) wersja bez smalcu bo ja też tak jak TY nie jadam takich produktów :)

      Usuń
  7. Wspaniały miękisz i kolor i ziołowa inspiracja - gratuluję smakowitego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Guciu :) Wypiek bardzo nam smakował :) pozdrwiam

      Usuń
  8. Następnym razem koniecznie muszę dodać tej cebulki. Cudny chlebek Małgosiu. Ściskam mocno :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko. Cebulka dodaje smaku, polecam ten dodatek. Uściski

      Usuń