Rabarbarowy paj.

Rabarbarowy sezon już się zaczął. Postanowiłam tym razem zrobić rabarbarowy paj. Mam problem z nazwą rodzaju wypieku, bo to amerykańskie ciasto i nie ma polskiego odpowiednika. Paj (z ang. pie) to ciasto zrobione z dwóch części. Najpierw w naczyniu do tego rodzaju placków kładziemy spód, potem farsz  (owocowy lub wytrawny) i przykrywamy warstwą ciasta na górze lub robimy fantazyjne wykończenie jak poniżej. Zasada jest taka, że jeżeli ciasto jest całkiem przykryte i tym samym musi mieć zlepione brzegi, trzeba od góry wyciąć otwory "wentylacyjne". Pisanie zlepku polskiej i amerykańskiej nazwy typu "rabarbarowy pie" jest dla mnie jeszcze bardziej dziwne. Pozostawiam więc nazwę spolszczoną. Kto piecze i lubi jeść paje, będzie wiedział o co chodzi. My bardzo lubimy ciasta z dużą masą owoców, stąd nasze zamiłowanie do tart i pajów. 


Rabarbarowy paj z dodatkiem truskawek i kandyzowanego imbiru


Składniki (na talerz ceramiczny o średnicy wew. 22,5 - 23 cm):

na ciasto:


300 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
160 g zimnego masła
szczypta soli
ok. 60 ml zimnej wody

Podane składniki są na paj przykryty z wierzchu całym plackiem ciasta. Trzeba pamiętać, żeby w górnej części zrobić otwór na parę. Jeśli wierzchnią warstwę zrobicie podobnie jak ja na zdjęciu trochę ciasta Wam zostanie.

na wypełnienie:
1150 g łodyg rabarbaru
300 g dojrzałych truskawek
200 g cukru pudru

2 łyżki z małym czubkiem mąki ziemniaczanej
75 g kandyzowanego imbiru posiekanego na drobno
2 łyżki mielonych migdałów
1 jajko

Wykonanie:

Rabarbar umyć, ewentualnie obrać z włókien i pokroić na kawałki do 1 cm długości. Truskawki pokroić wzdłuż na pół i następnie w poprzek. Wymieszać całość z cukrem pudrem, przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na noc lub na minimum  2-3 godz. Po tym czasie zlać sok, owoce wrzucić na dużą patelnię i smażyć ok. 5 minut na średnim ogniu. W między czasie wymieszać mąkę ziemniaczaną ze zlanym sokiem. Do masy owoców dodać posiekany na drobne kawałki imbir kandyzowany. Patelnię zestawić z ognia. Wlać zimny sok z mąką dobrze wymieszane. Całość połączyć z owocami. Zagotować i ostawić do ostygnięcia.

Składniki na ciasto wrzucić do melaksera, zmiksować do otrzymania grubej kruszonki. Zlepić rękoma całość w jednolitą kulę, rozpłaszczyć i  włożyć do torebki foliowej. Umieścić w lodówce na około godzinę czasu.

Ciasto podzielić na dwie różne części. Większą rozwałkować między arkuszami pergaminu lub folii. Wyłożyć ciastem talerz ceramiczny. Obciąć nadmiar ciasta po bokach. Posmarowac roztrzepanym jajkiem brzeg ciasta. Na spód wysypać mielone migdały. Na nie wyłożyć masę z rabarbarem. Nie rozsmarowywać, tylko wypukłą częścią łyżki przyciskać delikatnie do dna. Wierzch wyrównać.  Jeśli wolicie dekoracje, ułożyć je na wierzchu. Posmarować je resztą jajka. Wstawić paj do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piec 20 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 20 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika ciasto całkowicie ostudzić. Kroić dopiero gdy będzie zimne. Masa owocowa nie będzie bardzo zwarta, ale nie powinna się rozpływać po pokrojeniu. Smacznego :) 



Jeśli lubicie rabarbar Polecam Wam:




4 komentarze:

  1. To dzieło sztuki!
    Pięknie się prezentuje. Podziwiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jak cudnie wygląda, jak rzeźba.
    Szkoda jeść :-)
    Pie jest praktycznie narodową przekąską Australijczyków.
    Ja mam swoje ulubione. Wszystko się tam wkłada, nawet mięso kangura.
    Pozdrawiam serdecznie!
    Irena

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak dzieło sztuki kulinarnej ,aż żal zjeść
    Piękny ten paj , oj piękny

    OdpowiedzUsuń