Domowa tarta z jabłkami i twarożkiem.

Dziś poczęstuję Was wirtualnie domową tartą, którą bardzo lubimy. Połączenie twarożku i jabłek jest tu bardzo trafione. Zatem do dzieła!


Tarta z jabłkami i twarożkiem 

składniki na foremkę o wymiarach zewnętrznych 35 cm x 11 cm

Składniki na ciasto:
135 g maki pszennej
35 g  drobnego cukru
100 g masła
1 łyżeczka cukru z wanilią

Składniki na wypełnienie:
180 g twarożku
1 jajo L
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2-3 kwaśne jabłka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka drobnego cukru

1 -2 łyżki dżemu morelowego lub  brzoskwiniowego

Składniki na ciasto do tarty zmiksować w melakserze (tylko do połączenia się ich w kruszonkę). Zagnieść razem i wylepić nim foremkę wysmarowana tłuszczem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika  i piec 10 min. Następnie wyjąc ciasto i przestudzić.

Twarożek utrzeć/zmiksować w melakserze z cukrem, jajem i ekstraktem waniliowym. Jabłka obrać i pokroić cienko na półplasterki. Zmieszać w naczyniu z cukrem i cynamonem.
Na ciasto wyłożyć twarożek i na wierzchu ułożyć jabłka. Piec 40-45 min. w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu w rondelku rozgrzać dżem do płynnej postaci i przy pomocy pędzelka posmarować jabłka.
p.s. Inspiracją do tarty był przepis Ani - Bajaderki na ciasto serowe z jabłkami, który podaję ze swoimi zmianami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz