Sałatka izraelskiej mistrzyni z pomidorami i chlebem.

To były niezapomniane warsztaty kulinarne. Prowadziła je Nof Atamna - Ismaeel, mikrobiolog z tytułem doktorskim, która wygrała konkurs MasterChef Israel 2014. Po raz pierwszy zdarzyło się, że ten konkurs wygrała osoba o arabskim pochodzeniu, na dodatek matka trójki dzieci realizująca karierę naukową. Nof Atamna - Ismaeel to także barwna i charyzmatyczna osobowość i genialnie gotująca matka i żona. Wszystkie jej potrawy bardzo nam smakowały. Dziś jedna z sałatek, akurat na sezon letni, kiedy mamy dostęp do pysznych pomidorów, dojrzałych w słońcu.  Jest ona wspomnieniem niezwykłego spotkania, z którego mamy więcej przepisów. Robiliśmy ją już wiele razy, prosta i pyszna, doskonała.


Sałatka pomidorowa z chlebem i tahiną 


Składniki na 2 sałatki:

2 kromki chleba pieczonego na zakwasie
4 dojrzałe pomidory
2 pikantne papryczki chili
1 cabula
8 ząbków czosnku
1/2 szklanki sezamowej pasty tahini *
sok z 2 cytryn
garść liści pietruszki
oliwa
sól i pieprz
woda

Dwa pomidory, kroimy każdy na sześć cząstek. Podobnie postępujemy z cebulą, papryczki chili kroimy wzdłuż i w poprzek. Pomidory, cebulę, papryczki oraz nieobrane ząbki czosnku (siedem z ośmiu) umieszczamy w misce, polewamy oliwą posypujemy solą i pieprzem, mieszamy. Układamy warzywa na blasze i pieczemy w temperaturze 240 stopni C 20 - 25 minut (do zbrązowienia, zazwyczaj czosnek i ostre papryczki upieką się wcześniej, więc należy je również wcześniej wyjąć). 

Tahini rozcieńczyć sokiem z jednej cytryny i wodą do konsystencji gęstej śmietany. Dodać sól do smaku. Wylać na spód talerzy, na których podamy sałatkę. 

Chleb porwać na kawałki, skropić oliwą, posolić i wstawić na blasze do nagrzanego piekarnika (200 stopni C). Piec około 5 minut aż się zezłoci i  przypiecze na chrupko. 


Dwa pomidory przekroić na pół i wycisnąć na upieczone warzywa jak cytrynę. Z cytryny, oliwy, ząbka czosnku posiekanego drobno i soli zrobić sos. Wyłożyć warzywa na tahini, polać sosem, obłożyć upieczonym chlebem, posypać posiekaną natką. Smacznego :)

Z pewnością przepisy z warsztatów z Nof Atamna - Ismaeel pojawią się jeszcze na naszym blogu, bo weszły one na stałe do naszego domowego menu. 
* dzięki Nof wiemy jak tahini powinna smakować, piszemy o tym we wstępie do posta TU - klik.



5 komentarzy:

  1. Ojej,ojej...spadła mi ta sałatka z nieba!!!!
    Co za pyszności,moje klimaty.
    Jutro ją zrobię!
    Pozdrowienia-)))
    I.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna sałatka!
    Podobna do włoskiej, tylko z pieczonymi pomidorami...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa sałatka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. No i dziś ją pożarliśmy, jest mega Gosiu, dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń