Cobbler z jagodami.
lipca 24, 2020
/
10
Bardzo lubimy desery i jako łasuchy często traktujemy je jak koło ratunkowe, gdy mamy apetyt na coś słodkiego. Cobbler owocowy to rodzaj zapiekanego, deseru rodem z Ameryki Północnej. Owoce zalewane są warstwą ciasta. Przypomina trochę crumble, tylko w tym drugim wypadku posypujemy wierzch owoców kruszonką. Cobbler jagodowy nie wymaga jakiś specjalnych dodatków w postaci bakalii i przypraw. Jagody mają wyrazisty smak, dlatego ciasto powinno być idealne. To ma chrupiącą skórkę, koronkową strukturę i bardzo dobry smak. To co mnie głównie powstrzymywało przed wpisaniem przepisów na bloga, to fakt, że trudno mi te desery dobrze sfotografować.
Cobbler z jagodami
proporcje na 4 desery:
400 g czarnych jagód
1/2 cytryny
75 g roztopionego i ostudzonego masła
115 g mleka
160 g mąki tortowej
100 g drobnego cukru demerara
12 g cukru z wanilią
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do pieczenia używam formy ceramicznej o wymiarach wew. 16 x 22 cm. Należy ją przed użyciem nasmarować masłem. Włączyć piekarnik z termoobiegiem na 180 stopni C.
Czyste, przebrane jagody skropić sokiem z połowy cytryny i wrzucić do naczynia, wyrównać wierzch.
Suche składniki ciasta razem wymieszać, następnie dodać do nich masło i mleko. Wystarczy całość zamieszać widelcem. Wylać masę na jagody. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut. Po wyjęciu można od razu podawać ciepły lub zimny czy letni, jak lubicie. Można też w gorący dzień podać cobbler z dodatkiem lodów lub z bitą śmietaną np. w chłodny dzień. Zimą możecie wykorzystać mrożone owoce. Nie trzeba ich rozmrażać. Smacznego :)
Cobbler czy crumble uwielbiam, hm jagodowy u Ciebie wygląda mega pysznie
OdpowiedzUsuńAlciu lepiej smakuje niż wygląda :) Dzięki :)
UsuńProsty i słodki. Tak lubię. Zupełnie nieznana mi potrawa. Małgosiu, jak zawsze mnie zaskakujesz. 💕💕POZDRO😘
OdpowiedzUsuńUla dzięki :) To deser ferrari, robi się szybko, niestety też szybko znika :) Pozdro :)
UsuńKusząco, pysznie!
OdpowiedzUsuńJagodowa rozpusta....
O tak, jagody uwielbiamy :)
UsuńSmacznie wygląda i prosty do wykonania. Takie lubię, a z lodami będzie pycha :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Renato polecam :) Z lodami w upalny czy ciepły dzień, a jeszcze własnej produkcji, mniam :) Pozdrawiam M
UsuńNie znam takiego deseru i nie jadłam, ale jagody uwielbiam i bym się skusiła.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
Pozdrawiam :-)
Irena
Dzięki Irenko :) Jest pyszny, polecam, pozdrawiam serdecznie M
Usuń