Cobbler z jagodami.

Bardzo lubimy desery i jako łasuchy często traktujemy je jak koło ratunkowe, gdy mamy apetyt na coś słodkiego. Cobbler owocowy to rodzaj zapiekanego, deseru rodem z Ameryki Północnej. Owoce zalewane są warstwą ciasta. Przypomina trochę crumble, tylko w tym drugim wypadku posypujemy wierzch owoców kruszonką. Cobbler jagodowy nie wymaga jakiś specjalnych dodatków w postaci bakalii i przypraw. Jagody mają wyrazisty smak, dlatego ciasto powinno być idealne. To ma chrupiącą skórkę, koronkową strukturę i bardzo dobry smak. To co mnie głównie powstrzymywało przed wpisaniem przepisów na bloga, to fakt, że trudno mi te desery dobrze sfotografować.


Cobbler z jagodami

proporcje na 4 desery:

400 g czarnych jagód 
1/2 cytryny

75 g roztopionego i ostudzonego masła
115 g mleka

160 g mąki tortowej
100 g drobnego cukru demerara
12 g cukru z wanilią
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do pieczenia używam formy ceramicznej o wymiarach wew. 16 x 22 cm. Należy ją przed użyciem nasmarować masłem. Włączyć piekarnik z termoobiegiem na 180 stopni C.

Czyste, przebrane jagody skropić sokiem z połowy cytryny i wrzucić do naczynia, wyrównać wierzch.

Suche składniki ciasta razem wymieszać, następnie dodać do nich masło i mleko. Wystarczy całość zamieszać widelcem. Wylać masę na jagody. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut. Po wyjęciu można od razu podawać ciepły lub zimny czy letni, jak lubicie. Można też w gorący dzień podać cobbler z dodatkiem lodów lub z bitą śmietaną np.  w chłodny dzień. Zimą możecie wykorzystać mrożone owoce. Nie trzeba ich rozmrażać. Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Cobbler czy crumble uwielbiam, hm jagodowy u Ciebie wygląda mega pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty i słodki. Tak lubię. Zupełnie nieznana mi potrawa. Małgosiu, jak zawsze mnie zaskakujesz. 💕💕POZDRO😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula dzięki :) To deser ferrari, robi się szybko, niestety też szybko znika :) Pozdro :)

      Usuń
  3. Kusząco, pysznie!
    Jagodowa rozpusta....

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wygląda i prosty do wykonania. Takie lubię, a z lodami będzie pycha :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renato polecam :) Z lodami w upalny czy ciepły dzień, a jeszcze własnej produkcji, mniam :) Pozdrawiam M

      Usuń
  5. Nie znam takiego deseru i nie jadłam, ale jagody uwielbiam i bym się skusiła.
    Wygląda smakowicie!
    Pozdrawiam :-)
    Irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Irenko :) Jest pyszny, polecam, pozdrawiam serdecznie M

      Usuń