Tarta ze szparagami, selerem naciowym, cebulą, wędzonym tofu i fetą.



Składniki na ciasto o wymiarach 35 cm x 11 cm:

na kruche ciasto:
170 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
90 g masła
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej wody
sól do smaku 

na nadzienie:
250 g szparagów (po odłamaniu zdrewniałych części)
1/2 gałązki selera naciowego
mała cebula
60 g wędzonego tofu
60 g fety
masło

na krem do nadzienia:
3 żółtka
120 g kwaśnej śmietany 18%
70 g słodkiej śmietany
6 gałązek świeżego tymianku
3 łodyżki drobnego szczypioru
sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki miksujemy pulsacyjnie w malakserze. Zimną wodę dodajemy w takiej ilości, aby otrzymać odpowiednio zwartą konsystencję. Następnie ciasto delikatnie rozwałkowujemy i wkładamy do natłuszczonej formy. Chłodzimy przykryte w lodówce przez godzinę. Przed pieczeniem nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 10 minut w 180 C pod obciążeniem (kulki ceramiczne, fasola), po czym kolejne 5 minut bez obciążenia.

Szparagi kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm. Gałązkę selera na kawałki ok.0,5 cm. Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle.

Wszystkie składniki kremu mieszamy ze sobą. Wlewamy do podpieczonej tarty. Układamy naprzemiennie zielone szparagi i słupki sera feta. Pieczemy przez 10 minut w 200 C i kolejne 20 minut w 180 C (aż nasza tarta będzie złoto-brązowa).

Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut, po czym wyjmujemy z formy i podajemy.

4 komentarze:

  1. Świetnie skomponowana tarta!
    Smaki sezonowe, niebanalne, rzec mogę wykwintne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta wizualnie bardzo smakowita. Muszę wypróbować przepis, zwłaszcza, że lubię szparagi i tarty. Inne przepisy też będę testować, gdyż każdy z nich jest pięknie podany dla oka i aż chce się jeść;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renato dziękujemy. Jeśli jesz mięso możesz wędzone tofu zastąpić boczkiem. Inna tarta ze szparagami jest tu https://akacjowyblog.blogspot.com/2014/05/szparagowo-dwukolorowo.html
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
    2. Dziękuję :) Boczek bardzo lubię i faktycznie znakomicie może zastąpić tofu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń