Zupa krem z kalafiora z nutą curry i jogurtem.
Zimową porą lubimy rozpieszczać nasze żołądki zupami kremami. Są sycące i rozgrzewające. Dodając im trochę egzotycznych przypraw tworzymy smaki, które przypominają nam, że w okolicy tej zimowej pory odwiedzaliśmy miejsca ich pochodzenia. Wierzymy, że te czasy wrócą, ale na razie delektujemy się wyjątkową zimą - śnieżną i bezwietrzną. Tak, to niezwykłe, że na wybrzeżu o tej porze nie wieje. Dzięki temu spacery są tak przyjemne. A po nich, lekko przemarznięci z przyjemnością wchłaniamy taką oto potrawę.
Składniki (na 4 porcje):
litr bulionu (u nas warzywny)
kalafior
cebula
czosnek
ok. 4 cm korzenia imbiru
łyżka oleju
łyżka curry
łyżeczka kuminu, startego w moździerzu
łyżeczka nasion kolendry startych w moździerzu
łyżeczka kurkumy
sos chili
liście kolendry
pieprz i sól
kilka listków curry
200 ml gęstego jogurtu
Wykonanie:
Cebulę, czosnek, imbir siekamy drobno. Podsmażamy na oleju ok. 3 minuty aż zmiękną.
Dodajemy kalafior podzielony na małe różyczki, przyprawy oraz pokrojone drobno liście kolendry. Gotujemy przez około 2 minuty, by aromaty połączyły się. Dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Odstawiamy, by całość lekko przestygła.
Miksujemy zupę blenderem. Do połowy (100 ml) jogurtu dodajemy trochę zupy, by go zahartować. Całość dodajemy do reszty zupy i ponownie miksujemy, by konsystencje się połączyły.
Liście curry podsmażamy na oleju.
Zupę wlewamy na talerz, dodajemy kleks jogurtu, kilka listków curry i kolendry.
Podajemy z chlebkiem naan. Przepisy znajdziecie na wielu stronach internetowych. Ja skorzystałem z tego z niezawodnej strony: bbcgoodfood - klik. To pyszny chlebek naan z czarnuszką.
Zupę tą polecam z całego serca, bo warzywny smak kalafiora złamany intensywnymi przyprawami i złagodzony jogurtem nie ma sobie równych.
Małgosiu, co za rewelacyjny pomysł, już czuję smak w ustach. Nie przyszłoby mi do głowy połaczyć takie przyprawy z kalafiorem. Cudo, dziękuje:)
OdpowiedzUsuńCieszymy się Marylko :) Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńBardzo fajna ta zupa, zapisałam do zrobienia
OdpowiedzUsuń