Tarta truskawkowo-rabarbarowa.
maja 21, 2022
/
2
Bardzo lubię tarty w stylu galette, takie jak ta. Pieczona bez foremki z zawiniętym brzegiem wygląda rustykalnie i apetycznie. Ma cienkie ciasto i sporo owoców. Przepis na tę tartę znalazłam u D. Lebovitza, ale wprowadziłam trochę zmian w nadzieniu.
Składniki na ciasto:
210 g mąki pszennej1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki soli
115 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
6 łyżek (90 ml) lodowatej wody
6 łyżek (90 ml) lodowatej wody
Wszystkie składniki z wyjątkiem wody wrzucić do melaksera, włączyć miksowanie na krótko dodając stopniowo wodę. Gdy masa zlepi się w grudki zatrzymać urządzenie, masę zlepić w całość, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Można też składniki zagnieść ręcznie, pamiętając, żeby robić to jak najkrócej.
Składniki na nadzienie:
330 g pokrojonego w kostkę rabarbaru
350 g umytych, osuszonych i poćwiartowanych truskawek (najlepiej drobnych)
80 g cukru pudru
350 g umytych, osuszonych i poćwiartowanych truskawek (najlepiej drobnych)
80 g cukru pudru
2 łyżki mąki migdałowej/mielonych migdałów*
10 g cukru z wanilią
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
1,5 łyżki stopionego masła
rafinada
1,5 łyżki stopionego masła
rafinada
* można mielone migdały zastąpić bułką tartą lub pokruszonymi ciastkami amaretti
Pokrój rabarbar i truskawki przygotuj przed wyjęciem ciasta z lodówki (jak najpóźniej). Nie mieszaj owoców.
Rozpuść masło do posmarowania galette.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na cieniutki placek o średnicy 36 cm. Umieść papier z rozwałkowanym ciastem na blasze do pieczenia. Na środek wyłóż mąkę migdałową, rozmieść ją równą zostawiając ok. 5-6 cm marginesu od brzegu ciasta.
W ostatniej chwili posyp owoce cukrem pudrem, cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną. Wstrząśnij całość, żeby proszek oblepił owoce. Wyłóż je na środek zabezpieczony proszkiem migdałowym przed przesiąkaniem. Rozmieść równo owoce co do wysokości i zawiń brzeg. Nie przejmuj się jeśli jest nierówny. To cały urok tarty.
Posmaruj zawinięcie roztopionym masłem i posyp rafinadą.
Piecz 35 do 45 minut. Wyjmij z piekarnika i zsuń tartę z blachy do pieczenia na stojak do chłodzenia.
Tartę możesz podać w upalny dzień z lodami. Cieniutkie ciasto, duża ilość owoców o wyrazistym smaku to najlepsze połączenie ;)
Muszę ja upuec. Prosta i musi być pyszna. Ze stokrotkami bomba się prezentuje:) Pozdrawiam Urszula
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo :) Pyszna jest! Pozdrawiam również M
Usuń