Briami - grecka zapiekanka z ziemniaków i cukinii.

 Bardzo lubimy to danie. Wiele lat temu wypróbowałam je z przepisu Ani-Bajaderki i tak pozostało w rodzinnym menu, choć nieco zmodyfikowane. Dla nas to danie kompletne, ale Grecy podają je dodatkowo z zimną fetą. Nam czasem służy jako dodatek do ryby, ale jemy też jako pełne danie obiadowe. Czas pieczenia może zależeć od piekarnika. Pomidory i ser dodaję zawsze w trakcie pieczenia w przeciwieństwie do oryginału. 

Składniki na 2-4 porcje:

700 g cukinii pokrojonej w półplasterki lub ćwiartki plasterków o grubości ok. 0,5 cm
700 g obranych ziemniaków, pokrojonych jak cukinie
3 -4  ząbki czosnku (lub więcej) pokrojone na cieniutkie plasterki
1 - 2 dojrzałe pomidory średniej wielkości, pokrojone na ćwiartki
80 g  parmezanu, pokrojonego w kostkę 
1/4 szklanki oliwki
2 łyżki wody
1,5 łyżki suszonego oregano
2  łyżki zielonej pietruszki (posiekanej)
sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 - 210 ºC z termoobiegiem. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów wrzucić do dużego, żaroodpornego płaskiego naczynia. Wlać wodę, oliwę,  posypać ziołami i doprawić solą i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać i piec około 1 godziny, mieszając co 20-30 minut, aby wszystkie warzywa przyrumieniły się. Po godzinie dodać pomidory i ser, wymieszać i piec jeszcze 30 minut. Podawać z białym, wytrawnym winem :)

Ważne! Parmezan powinien być pokrojony w kostkę a nie starty, gdyż kostki sera zamienią się w nieregularne, przyrumienione bryłki. Stary ser tylko się roztopi i zmieni całą konsystencję zapiekanki.

2 komentarze:

  1. Klara Holubiec15 maja 2022 09:43

    A tuś mi! Wlaśnie się zastanawiałam, jak wykorzystać cukinię, która już trzeci dzień leni się na balkonie... Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń