Briami - grecka zapiekanka z ziemniaków i cukinii.
maja 14, 2022
/
3
Bardzo lubimy to danie. Wiele lat temu wypróbowałam je z przepisu Ani-Bajaderki i tak pozostało w rodzinnym menu, choć nieco zmodyfikowane. Dla nas to danie kompletne, ale Grecy podają je dodatkowo z zimną fetą. Nam czasem służy jako dodatek do ryby, ale jemy też jako pełne danie obiadowe. Czas pieczenia może zależeć od piekarnika. Pomidory i ser dodaję zawsze w trakcie pieczenia w przeciwieństwie do oryginału.
Składniki na 2-4 porcje:
700 g cukinii pokrojonej w półplasterki lub ćwiartki plasterków o grubości ok. 0,5 cm700 g obranych ziemniaków, pokrojonych jak cukinie
3 -4 ząbki czosnku (lub więcej) pokrojone na cieniutkie plasterki
1 - 2 dojrzałe pomidory średniej wielkości, pokrojone na ćwiartki
80 g parmezanu, pokrojonego w kostkę
1/4 szklanki oliwki
2 łyżki wody
1,5 łyżki suszonego oregano
2 łyżki zielonej pietruszki (posiekanej)
sól i pieprz, do smaku
3 -4 ząbki czosnku (lub więcej) pokrojone na cieniutkie plasterki
1 - 2 dojrzałe pomidory średniej wielkości, pokrojone na ćwiartki
80 g parmezanu, pokrojonego w kostkę
1/4 szklanki oliwki
2 łyżki wody
1,5 łyżki suszonego oregano
2 łyżki zielonej pietruszki (posiekanej)
sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 - 210 ºC z termoobiegiem. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów wrzucić do dużego, żaroodpornego płaskiego naczynia. Wlać wodę, oliwę, posypać ziołami i doprawić solą i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać i piec około 1 godziny, mieszając co 20-30 minut, aby wszystkie warzywa przyrumieniły się. Po godzinie dodać pomidory i ser, wymieszać i piec jeszcze 30 minut. Podawać z białym, wytrawnym winem :)
Ważne! Parmezan powinien być pokrojony w kostkę a nie starty, gdyż kostki sera zamienią się w nieregularne, przyrumienione bryłki. Stary ser tylko się roztopi i zmieni całą konsystencję zapiekanki.
A tuś mi! Wlaśnie się zastanawiałam, jak wykorzystać cukinię, która już trzeci dzień leni się na balkonie... Dziękuję!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Kolejny pyszny przepis z Waszego bloga, który bardzo przypadł mi do gustu:)
OdpowiedzUsuń