Tarta z leśnymi grzybami.

Spieszcie się ze zrobieniem tej tarty, jest kwintesencją jesiennych smaków. Grzyby stanowią dla nas pewnego rodzaju pociechę, po tym jak las opustoszał :) Ptaki odleciały już pod koniec sierpnia :) Początkowo czuliśmy się  opuszczeni, ale powoli wracamy do równowagi ;) Poza tym zostały zdjęcia i oczekiwanie na kolejną wiosnę ...a czas pędzi nam ostatnio bardzo szybko.

Tarta z leśnymi grzybami


składniki na foremkę o wymiarach zewnętrznych 35cm x 11cm

Składniki na ciasto:
135g maki pszennej (najlepiej krupczatki)
70g zimnego masła
50g zmielonych orzechów włoskich
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej wody
1/4 płaskiej łyżeczki soli


Składniki na wypełnienie:
400g leśnych grzybów
1łyżka świeżych listków tymianku
75g sera z niebieską pleśnią (dorblu)
2  nieduże szalotki
100 g śmietany kremówki
1 nieduże jajo
sól, pieprz
masło

Orzechy zmielić w melakserze. Wszystkie składniki na spod tarty szybko zagnieść (w razie gdyby ciasto okazało się mało spójne dodać ciut więcej wody niż jest w przepisie), uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. 
Po tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną wcześniej foremkę. Nakłuć widelcem, wyłożyć pergaminem, obciążyć (ja używam ceramiczne kulki, ale to może być groch czy fasola)  i piec ok. 10 min, następnie usunąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 5 min.

Oczyszczone grzyby pokroić jak do duszenia. Szalotkę drobno posiekać. zeszklić na maśle, dodać grzyby i usmażyć. Na koniec doprawić solą, pieprzem i dodać oberwane z gałązek listki tymianku (można je zastąpić 1 łyżeczką tymianku suszonego). Jajko rozbić widelcem na jednolitą masę, dodać śmietanę i wymieszać z jajem. doprawić solą i pieprzem. Usmażone grzyby ułożyć na podpieczonym spodzie, na wierzch wylać masę śmietankowo-jajeczną. Wyrównać całość i na wierzch, lekko wciskając do środka, ułożyć pokruszone kawałki sera. Posypać z wierzchu listkami tymianku i piec 20 min. w 180 stopniach.

14 komentarzy:

  1. To przedostatnie zdjęcie kąpiącej się zięby jest wspaniałe! Mogłabym na nie patrzeć bez końca :)
    Tarta z pewnością smakowała wybornie :) W Danii o grzyby poza pieczarkami trudno, a jeśli już się jakieś zdarzą, są strasznie drogie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, a czy Duńczycy zbierają grzyby ? Może warto wybrać się do lasu i w sezonie po prostu ich poszukać. Mam wrażenie, że na zachód od Polski mało kto zbiera grzyby. Tartę robiłam z borowikami, podgrzybkami i przymierzam się do rydzy, bo ostatnio widziałam je w sprzedaży.....w lesie niestety u nas ich nie ma. Myślę, że z pieczarkami też można :) Cieszę się, że zdjęcie Ci się podoba :) Była dość daleko i nawet z teleobiektywem nie było łatwo ją podejść, pozdrowienia :)

      Usuń
    2. Wiesz, że nie wiem? Ale wydaje mi się, że nie.
      I ja też na grzyby się nie wybiorę, bo się na nich po prostu nie znam i boję się, że nas otruję ;) Jako dziecko chodziłam z Dziadkiem, ale... Nic już nie pamiętam...

      Usuń
    3. Oj to rzeczywiście nie ma co ryzykować :) Mogę w przyszłym sezonie wysłać Ci grzyby. Teraz już praktycznie ich nie ma. Bardzo chętnie to zrobię :) Pozdrawiam M.

      Usuń
  2. Tarta smakowita a zięby piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też ptaków brak, i ich śpiewów porannych i dziennych...
    Sikorki się pojawiły i lada moment trzeba będzie urządzać dla nich stołówkę.
    Do wiosny hen, hen, choć czas rzeczywiście leci..
    Nie znoszę wrednej jesieni, bo taka jest teraz u mnie ; chłodna, deszczowa i ponura.
    A tartę z grzybami trzeba upiec, na pohybel jesieni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pohybel ;D Amber, u nas teraz zaczyna się czas najpiękniejszej jesieni. Jest bardzo malownicza. Najtrudniejszy bywa późny listopad :) aby do wiosny...

      Usuń
  4. Tarta bardzo mi się podoba, w takim razie już mam pomysł na zagospodarowanie grzybów:-). Uwielbiam czytać o tych "Waszych" ptakach i to właśnie dlatego, że ptaków nie rozróżniam, a dzięki Wam chłonę piękne zdjęcia i informacje. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu-będziemy jeszcze pisać o ptakach w długie chłodne i ciemne wieczory :) zięby to dopiero rozgrzewka. Mamy nadzieję, że będziesz do nas zaglądać :)

      Usuń
    2. Oczywiście, że będę zaglądać! I zaglądam:-)

      Usuń
  5. Wspaniała ta tarta. Pomysł na wykorzystanie orzechów w cieście - super, do tego nadzienie z grzybów i sera - pyszności. Ja niestety mam straszny problem z kupieniem w tym roku świeżych grzybów. Może chociaż mrożone uda mi się kupić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuziu-trzymamy kciuki, żeby jednak dało Ci się kupić, jeszcze są w sprzedaży, przynajmniej u nas :) Pozdrawiamy serdecznie

      Usuń