Dyniowy chia pudding.

Dzisiejsza propozycja to chia pudding zrobiony z miąższem dyni. Dodatek korzennych przypraw i skórki z pomarańczy nadaje mu wielowymiarowego smaku. Danie może być deserem lub pyszną przekąską. Wybór należy do Was.


Dyniowy pudding chia


składniki na dwie porcje:

125 ml mleka kokosowego
125 ml mleka krowiego
140 g puree z pieczonej dyni
skórka otarta z połowy pomarańczy
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 strączek zielonego kardamonu
1 duże ziarno ziela angielskiego
1/5 gwiazdki anyżu
1 goździk
2 łyżki nasion chia
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki miodu (użyłam miód z kwiatów pomarańczy)
szczypta cynamonu do dekoracji

Wymieszać oba rodzaje mleka. Dodać do niego gałkę muszkatołową, cynamon, ekstrakt waniliowy i utarte w moździerzu na proszek - kardamon, ziele angielskie, anyż i goździk. Wsypać do mleka nasiona chia i całość dobrze wymieszać trzepaczką rózgową. Odstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem dodać do masy z nasionami puree z dyni*, miód, otartą świeżo skórkę z połowy pomarańczy i wymieszać całość widelcem do połączenia. Wlać pudding do pucharków i posypać na wierzchu szczyptą cynamonu.
* Jak upiec dynię znajdziecie TU w pierwszym przepisie. Użyłam dyni hokkaido, która ma zwarty miąższ, dlatego miksując go dodałam do niego odrobinę mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz