Posty

Wyświetlanie postów z październik, 2015

Jesienny, dyniowy czas...na bułeczki i chia pudding.

Obraz
Ostatni tydzień października mija nam w pięknych barwach jesieni i w kulinarnym towarzystwie dyń. Od kilku już lat Bea zaprasza blogerów  do udziału w FESTIWALU DYNI. My również z przyjemnością włączamy się do akcji. To bardzo rozwijająca i inspirująca inicjatywa :) Dzięki niej coraz więcej wiemy o tych wspaniałych i jakże różnorodnych warzywach, które chętnie stosujemy w akacjowej kuchni :) Na naszym blogu znajdziecie :

Kaddu-dynię po hindusku
zupę krem z dyni, jabłka i cebuli
dyniowe gnudi
risotto z dynią piżmową i szałwią
pieczone, nadziewane mięsem małe dynie
puree z dyni piżmowej
jesienne tarteletki
dyniowy crème brûlée
dyniowe biscotti

W tym roku mamy dwie propozycje : bułeczki i  deser, który równie dobrze może być spożyty jako śniadanie czy  przekąska. Bułeczki mają piękny kolor i kształt, ale można je również upiec w tradycyjnej formie.  Przekrojone w poprzek na cienkie kromki wyglądają jak kwiaty. Można je też podzielić wzdłuż na segmenty i jeść jako dodatek do dań z sosem itp.


Bułecz…

Kokosowe curry z krewetek. Jedziemy na słynny targ rybny w Mumbaiu.

Obraz
Dania z ryb i owoców morza należą do naszego ulubionego menu. Przyrządzamy je nierzadko, równie często jemy podczas podróży. Dziś opowiemy o niezwykłym miejscu. Amator ryb i owoców morza poczuje się jak w raju. Miejsce to egzotyczne, pełne życia i buzującej energii, a oferowane produkty nie mogą być już świeższe. Bo trafiają prosto z morza.

Zanim odwiedzimy największy (choć nie jedyny) rybny targ w Mumbaiu ugotujmy aromatyczne curry z krewetek. Po raz kolejny posiłkujemy się doświadczeniem Ricka Steina, który w serii programów o Indiach poznawał składniki, techniki gotowania i historyczne uwarunkowania związane z przygotowywanym posiłkiem. To proste, choć historycznie dość złożone danie. Pochodzi z północno-zachodnich rejonów Bengalu. Ma w sobie wpływy malajskie. Co więcej, dziś spotyka się je również we wschodnich, nadmorskich rejonach Indii. Trudno, żeby było inaczej, jeśli składa się między innymi z krewetek, mleczka kokosowego i całego mnóstwa aromatycznych warzyw i przypraw.


Chingr…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...