Świąteczne życzenia z bakaliowymi biscotti.
grudnia 23, 2013
/
16
"Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny,
Przy wzejściu pierwszej gwiazdy wieczornej na niebie,
Ludzie gniazda wspólnego łamią chleb biblijny
Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie."
C.K.Norwid
Przy wzejściu pierwszej gwiazdy wieczornej na niebie,
Ludzie gniazda wspólnego łamią chleb biblijny
Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie."
C.K.Norwid
Na naszym blogu dzielimy się z Wami przepisami i emocjami związanymi z realizacją naszych pasji. Przy świątecznej okazji my również chcemy podzielić się z naszymi czytelnikami "chlebem" - zapraszamy.
Bakaliowe sucharki
(przepis ze zbiorów Ani-Bajaderki)
Składniki :
1/2 szklanki ciemnych rodzynków
1/2 szklanki jasnych rodzynków
1/2 szklanki suszonych moreli, pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki pokrojonych suszonych fig
1/2 szklanki suszonych wiśni
1/4 szklanki rumu lub brandy
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki ciemnego brązowego cukru
3 łyżki białego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmiażdżonego ziela angielskiego
szczypta soli3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 białko, lekko rozbełtane
Suszone owoce zalać alkoholem i odstawić na około 1 godzinę .
1 białko, lekko rozbełtane
Suszone owoce zalać alkoholem i odstawić na około 1 godzinę .
Do miski miksera wsypać wszystkie suche składniki i korzenne przyprawy, dobrze wymieszać. Owoce odsączyć, a zlany alkohol zachować. W osobnym naczyniu rozbełtać jajka z ekstraktem waniliowym, dodać zlany alkohol, wymieszać i całość dodać do suchych składników. Wymieszać mikserem tylko do momentu kiedy zacznie tworzyć się ciasto. Dodać odsączone owoce i wymieszać ponownie.
Podzielić ciasto na 3 równe części, a każdą z nich uformować omączonymi rękami w rulon o długości ~35cm i ułożyć je na płaskiej blasze. Lekko spłaszczyć i posmarować rozbełtanym białkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni ( piekarnik przed pieczeniem trzeba nagrzać). Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Obniżyć temperaturę do 150 º C. Przestudzone wałki pokroić na 2.5 cm ukośne kromeczki, układać płasko na blasze i piec po 5 minut z każdej strony. Wystudzić na kratce. Przechowywać w puszcze lub słoju.
Podzielić ciasto na 3 równe części, a każdą z nich uformować omączonymi rękami w rulon o długości ~35cm i ułożyć je na płaskiej blasze. Lekko spłaszczyć i posmarować rozbełtanym białkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni ( piekarnik przed pieczeniem trzeba nagrzać). Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Obniżyć temperaturę do 150 º C. Przestudzone wałki pokroić na 2.5 cm ukośne kromeczki, układać płasko na blasze i piec po 5 minut z każdej strony. Wystudzić na kratce. Przechowywać w puszcze lub słoju.
Wszystkim czytelnikom "Akacjowego Bloga" składamy życzenia pokoju, szczęścia i miłości oraz spełnienia marzeń -
- Małgosia i Piotr
- Małgosia i Piotr
Kochani, jestem pod wrażeniem tych pięknych zdjęć i opowieści. Jak zwykle. Lwice z pierwszego zdjęcia...przez moment wydawało mi się, że czuję ciepło i zapach ich sierści. Dłuuugi obiektyw :)
OdpowiedzUsuńPięknie o marzeniach.
Wesołych Świąt!
Długi obiektyw to marzenie na takie wyprawy. Nasz był za krótki, stąd wiele zdjęć na maksymalnym zoomie wyszło nieostrych. Oczywiście lwice nie były tak blisko...tu udało się zrobić zdjęcia jak trzeba. Uściski Wiesiu i Wesołych Świąt :)
UsuńMalgosiu, kolejna wspaniala opowiesc! I zdjecia 'jak zywe' :) Niech w tym roku spelni sie jak najwiecej Twoich (Waszych :)) marzen! I niech zaowocuja kolejnymi tak wspanialymi opowiesciami :)
OdpowiedzUsuńA bakaliowe sucharki porywam przez ekran (dobrze, ze choc zdjecia nie uczulaja ;)).
Usciski!
Mam nadzieję , że chociaż wiśnie nie uczulają ;) Beo-Tobie również życzymy spełnienia marzeń i dziękujemy za życzenia. Uściski :)))))))))))
UsuńMałgosiu i Piotrze, przepięknym cytatem rozpoczęliście ten wpis.
OdpowiedzUsuńZ okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam wszystkiego najlepszego. Niechaj Wasze Święta w miłości i bliskości upływają. Niech się Wam darzy w Nowym Roku. Zdrowia, szczęścia, marzeń spełnienia i wielu jeszcze wspaniałych podróży Wam życzę.
/dopiero po Świętach uda mi się spokojnie usiąść i najnowsze opowieści o Waszych podróżach przeczytać...mam zaległości, które niebawem z przyjemnością nadrobię :) /
Aniu-dziękujemy za życzenia. Tobie również życzymy wszystkiego co najlepsze :) Zapraszamy w dowolnej chwili :))))))))))))))))))))))) pozdrawiamy serdecznie
UsuńJestem pod ogromnym wrażeniem tych zdjęć i tej wspaniałej opowieści.
OdpowiedzUsuńi życzę Wam Małgosiu i Piotrze Świąt Bożego Narodzenia:
Zdrowych - bo to najważniejsze.
Pełnych miłości - bo to sens życia.
Wiary - bo pozwala przetrwać trudne chwile.
Nadziei - bo wtedy niemożliwe jest możliwe.
Krysiu-piękne życzenia, bardzo dziękujemy i odwzajemniamy je :) Pozdrawiamy i życzymy Tobie dalszych kulinarnych wspaniałości w Nowym Roku, buziaki :)
UsuńPrzepiękne zdjęcia, aż trudno się od nich oderwać
OdpowiedzUsuńA sucharki prezentują się przesmacznie!
Wesołych :)
Kaś-Tobie również życzymy wspaniałych świąt. Pozdrawiamy serdecznie i dziękujemy za odwiedziny :)
UsuńTakie bakaliowe sucharki to ja uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńMałgosiu wszystkiego naj na święta *
Dziękuję Margot :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńO jak tu fajnie! Wesołych świąt!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt, wszystkiego najlepszego :)
UsuńWigilijnej radości, spokoju,zaczarowanych świątecznych chwil i smakowitych potraw!
OdpowiedzUsuńAmber-dziękujemy i odwzajemniamy życzenia :) pozdrawiamy serdecznie
Usuń