Ciasteczka maślane - łosie i inne.



Składniki na ok. 25 szt.:

-125 g miękkiego masła
- 90 g drobnego cukru
-250 g mąki pszennej krupczatki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru z wanilią
-1 małe jajko

Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać jajko i wymieszać. Suche składniki razem połączyć i dodać do maślanej masy. Wszystko razem starannie zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wycinać ciasteczka wykrawaczem i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 8-10 min. Ostudzone dowolnie udekorować lukrem. 



Lukier zwykle robię mieszając białko jajka z cukrem pudrem w takiej ilości, żeby otrzymać krem o konsystencji gęstej śmietany. Cukier jeśli ma grudki przesiewam przed utarciem. Potem dzielę na porcje i barwię wg potrzeb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz