Muchomorki
grudnia 17, 2013
/
0
To pyszne i bardzo piękne ciasteczka, które zwykle konsumujących wprawiają w zachwyt. Nie wymagają jakiś szczególnych uzdolnień, są naprawdę proste w wykonaniu. Dzielę się przepisem, z którego korzystam już całe swoje dorosłe lata.
Składniki na ok. 70 szt.:
-250 g przesianej mąki pszennej (krupczatki)
-150 g masła bez dodatków oleju
-70 g cukru pudru
-1,5 łyżki kwaśnej śmietany
-1 duże żółtko
do ozdobienia :
-ok. 150-170 g kandyzowanych wiśni
-ok. 35 szt. migdałów zblanszowanych, obranych i rozpołowionych
-mleko skondensowane ( słodzone lub nie, wg uznania)
-biały lukier
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, włożyć w folię i schłodzić przynajmniej 1 godz. w lodówce. W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotować migdały i poprzekrawać wiśnie na połówki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Zwykle robię to między kawałkami folii spożywczej, żeby nie podsypywać zbyt obficie mąką. Wykrawać karbowaną foremką o średnicy ok. 3,5 cm i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Smarować ciasteczka mlekiem i układać na każdym połówkę migdała (jako ogonek grzyba), następnie nakładać połówkę wiśni.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 10 min. Po ostudzeniu zrobić z lukru kropeczki.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 10 min. Po ostudzeniu zrobić z lukru kropeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz