Clafoutis z czereśniami


Składniki: 
proporcje na 3 naczynka ceramiczne do pieczenia o średnicy 12-13 cm i wys. 3 cm

35 dag czereśni 
1 łyżka cherry brandy
szczypta przyprawy do pierników
10 dag mąki pszennej
2 całe jajka
35 g cukru pudru+1 łyżka
1 czubata łyżeczka cukru wanilinowego
skórka otarta z 1 niedużej cytryny
100 ml śmietany 30%
szczypta soli
masło,bułka tarta do foremek
cukier puder do posypania deseru


Czereśnie umyć, wypestkować (taką ilość można wydrylować agrafką ;). Włożyć do miseczki, polać cherry brandy z dodatkiem przyprawy do pierników i 1 łyżki cukru. Odstawić do zamarynowania.
Jajka ubić mikserem  na gładka masę. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Jajka dodać do suchej masy, wymieszać, dodać śmietanę i znów wymieszać.
Czereśnie odcedzić, ułożyć w wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą foremkach. Całość zalać masą ciasta.Wstawić do piekarnika  podgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30-35 min.
Ostudzony clafoutis wyjąć z foremek na talerze, posypać cukrem pudrem, przybrać listami melisy lub verbeny cytrynowej czy mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz