Zupa krem z buraków i jabłka
czerwca 15, 2013
/
0
Składniki (dla 2 osób):
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 duży burak, obrany i pokrojony w kostkę
1 jabłko, pokrojone w kostkę
1 pomidor, obrany ze skóry i pokrojony
300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżeczka śmietany kremówki
1 łyżeczka chrzanu
zdrowy chlust Vinagre de Jerez lub soku z cytryny
1 łyżka śmietany kremówki
sól i pieprz
starty twardy ser kozi
Ugotować bulion warzywny lub drobiowy. Odstawić. Rozgrzać masło w garnku. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać buraka, jabłko i pomidora. Doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż burak będzie miękki, czyli ok. 30 minut.
Całość zmiksować na krem. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta dodać jeszcze troszkę bulionu. Na koniec dodać łyżkę śmietany, chrzan i vinagre de Jerez. Dobrze wymieszać.
Podawać ze startym twardym serem kozim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz